REFUGIAȚII DIN UCRAINA: ABILITĂȚI NOI, OPORTUNITĂȚI NOI
| 03.11.2023Fiind un susținător al eforturilor de sprijinire a refugiaților din Ucraina, AO „CASMED” a dezvoltat din ianuarie curent un program de formare profesională a persoanelor refugiate din Ucraina.
Activitatea au avut menirea de a facilita procesul de integrare a refugiaților în Republica Moldova, oferindu-le posibilitatea de a-si construi un viitor în plan profesional într-o altă țară.
Beneficiarii programului au avut posibilitatea de a participa la diverse cursuri de calificare, recalificare, perfecționare și specializare în următoarele domenii: Croitor, Bucătar, Frizer, Manichiuristă, Pedichiuristă, Cosmetolog, Maseur și Evidență contabilă.
Pe parcursul anului curent, 73 de persoane refugiate, stabilite în regiunea de Nord a R.M. au participat activ la propria formare profesională. Într-o perioadă scurtă de aproape 5 luni, beneficiarii programului au avut posibilitatea să deprindă o profesie nouă și solicitată pe teritoriul R.M.
La finele cursurilor, fiecare absolvent(ă) a primit un set de instrumente și certificate care le confirmă competența. Propriile instrumente de lucru asigura beneficiarilor necesarul minim pentru a incepe o cariera in tara noastra.
Reacțiile persoanelor refugiate referitor la cursuri au fost pozitive. Absolvenții s-au arătat mulțumiți față de posibilitățile oferite de AO “CASMED”. Una din absolvene, Elena Aghiva spune: “Я хочу выразить то, что сложно выразить словами – огромная благодарность за возможность научиться тому чему мне было сейчас очень важно. Это возможность – огромная помощь в моей становлении и переквалификации! Спасибо CASMED!”
O alta absolventa, Caterina Florea, a subliniat importanța acestor cursuri în procesul său de adaptare la noua realitate. „Хочу выразить благодарность организации CASMED за такую возможность выучиться на новую для себя профессию. Это очень поможет нам в адоптации в Малдове”.
În cadrul acestor cursuri, persoanele refugiate din Ucraina au dobîndit abilitățile și cunoștințele necesare pentru a-și crea propria carieră în țara noastră. Obținerea unor noi competențe le oferă oportunitatea de a se incadra mai ușor în cîmpul muncii, de a deveni mai independenți din punct de vedere financiar, de a-și asigura existența și a nu mai depinde exclusiv de ajutoarele guvernamentale sau organizațiile caritabile.
Activitatea dată este realizată în cadrul proiectului “Sprijinirea refugiaților din Ucraina și consolidarea coeziunii sociale și integrării în Moldova”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția.
Scopul proiectului este de a contribui la furnizarea serviciilor de răspuns de urgență sustenabile și de calitate pentru refugiații ucraineni, afectați de criză și integrarea socială a acestora, în comunitățile din Republica Moldova.