Magia Crăciunului vine și la cei nevoiași

Cele peste 550 de jucării colectate de AO CASMED in cadrul campaniei ”Un zâmbet pentru fiecare copil”, organizată cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Programului “Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” și-au găsit prietenii mult așteptați. Moș Nicolae și ajutorii săi,

voluntarii AO CASMED, au mers pe 18 decembrie in raionul Fălești și au distribuit jucării copiilor de la Centrul de plasament pentru copii din satul Glinjeni. Copiii au fost foarte ascultători, dar și activi, i-au spus moșului câte o poezie pentru care au primit jucării, bomboane și desigur laude. Sosirea lui Moș Nicolae nu a fost unica surpriză a zilei, toți cei prezenți au mai beneficiat de tricouri și fulare cu logotipul EUROPA PENTRU TINE pe care și le-au legat unul altuia în cadrul unui mic flashmob. Tricourile și fularele au fost donate de către partenerii noștri, FHI360 Moldova, cărora le mulțumim că au pus umărul la acțiunea noastră de solidaritate. Copii de la Glinjeni au mai primit și căciuli călduroase donate de către un agent economic din Bălti, care a dorit, alături de noi, să aducă căldura sărbătorilor în sufletele acestora.

Tot in această zi Moș Nicolae a fost oaspete de onoare și la grădinițele și Centrul de plasament pentru copii din comuna Ciolacul Nou. Micuții s-au bucurat de sosirea moșului, dar mai mare le-a fost bucuria când au primit câte o jucărie mult așteptata, dat fiind faptul ca puțini din ei î-și pot permite să-și procure o jucărie. Directorii centrelor, alături de educatori și copii au mulțumit tuturor celor ce s-au implicat și nu au rămas indiferenți.

Atmosfera de poveste a continuat a doua zi, pe 19 decembrie, când Moș Nicolae a mers in vizită la câteva centre de plasament pentru copii din municipiul Bălți. Voluntarii s-au străduit să facă această zi mai speciala și să aducă câte un zâmbet pe chipul acestor copii cărora soarta le-a rezervat mai puține bucurii. Cele 5 centre: Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc „DRUMUL SPRE CASA”, Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă “EVRICA”, Centrul de criza familiala « SOTIS », Centrul ergo-social pentru persoane cu probleme de sănătate mintală „SOCIUM” și Centrul de Sănătate Mintala „DANKO” ne-au aşteptat cu uşa și braţele larg deschise. Jucăriile au fost primite cu multa bucurie in ochi și pe chip, ba chiar mai mult: copiii de la Centrul SOCIUM ne-au pregătit un dans special in semn de mulțumire! Unii copii au fost intr-atât de timizi incit le era frică să ia jucăria, nu credeau ca anume ei sunt cei care trebuie sa le primească. Anume așa momente ne inspiră încrederea ca ceea ce facem este necesar și util. Începând cu această zi, acești copii vor avea cui să-și împărtășească necazurile și bucuriile, visele ascunse și speranțele înainte de somn. Dat fiind faptul că majoritatea copiilor vizitați provin din familii social-vulnerabile, vizita noastră a fost pentru ei un prilej de bucurie enormă și o dovadă în plus că cineva se gândește totuși la ei.