FORUMUL SENIORILOR 2024 – PLATFORMĂ DE SCHIMBARE PENTRU PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ DIN MOLDOVA
| 12.06.2024Cei mai activi seniori din Republica Moldova s-au reunit la Bălți pentru a promova practicile de îmbătrânire activă și sănătoasă. Participanții au solicitat autorităților să implementeze măsuri care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor din Republica Moldova, asigurându-le un trai decent, demn și incluziv.
La data de 10 iunie 2024, în mun. Bălți, a avut loc prima ediție a “Forumului Seniorilor – o platformă pentru schimbare”, dedicat îmbătrânirii active și îmbunătățirii calității vieții persoanelor în vârstă din Moldova.
Forumul a fost o oportunitate esențială de a evidenția succesele și inițiativele comunităților de seniori, promovând colaborarea și îmbunătățirea calității vieții pentru toți vârstnicii din țară. Evenimentul a reunit 160 de participanți, inclusiv reprezentanți ai seniorilor din 40 de grupuri de inițiativă din raioanele Ocnița, Edineț, Glodeni, Drochia, Ungheni, Sângerei, Călărași, Strășeni, Anenii Noi, Fălești, Șoldănești, Râșcani. Au fost prezenți, de asemenea, membri ai Rețelei Naționale a Seniorilor Activi, experți din cadrul Asociației pentru Politica Externă din Moldova și reprezentanți ai mass-media.
Forumul a debutat cu prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului „Abilitarea seniorilor și a comunităților din Moldova”, desfășurat în 19 comunități din nordul țării. În cadrul panelului de discuție „Progrese și beneficii pentru seniorii europeni”, reprezentanții Asociației pentru Politici Externe, Natalia Stercul, Ion Tăbîrță și Mark Mazureanu, au analizat strategiile și politicile europene pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos în rândul seniorilor. Discuțiile au scos în evidență bunele practici, provocările întâmpinate și soluțiile inovatoare care pot fi adoptate pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în vârstă din Republica Moldova.
Seniorii și-au demonstrat entuziasmul și energia, participând la diverse ateliere de creație, printre care: prepararea mixturilor de plante medicinale și aromatice, confecționarea măștilor tradiționale, păpușilor din pănuși, origami, pictură, decorarea biscuiților și confecționarea obiectelor din biser.
Ana Spânu, mediatoare comunitară din cadrul Asociației Obștești „CASMED”, a prezentat principalele constatări ale studiului „Participarea socială a vârstnicilor în regiunea rurală”. Studiul oferă o perspectivă clară asupra impactului programelor și politicilor dedicate îmbătrânirii active și sănătoase, evidențiind modalitățile eficiente de a facilita participarea seniorilor în viața socială și beneficiile acestei participări pentru comunitate.
Evenimentul a culminat cu adoptarea Rezoluției Seniorilor, un document adresat autorităților Republicii Moldova, solicitând promovarea și protejarea drepturilor și intereselor seniorilor, completând astfel prevederile Programului Național de Îmbătrânire Activă 2023-2027.
Acest document reflectă problemele și provocările cu care se confruntă seniorii din Republica Moldova, precum și propuneri și solicitări către autoritățile naționale pentru a construi o societate mai incluzivă și a oferi șanse egale tuturor vârstnicilor de a trăi o viață demnă și activă în comunitățile lor.
Textul Rezoluției Seniorilor poate fi accesat aici: Rezoluția Seniorilor.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea seniorilor și comunităților din Moldova”, implementat de AO „CASMED” grație suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Aflați mai multe detalii despre proiect aici.
Persoană de contact: Petreanu Doina, coordonatoare de proiect
Telefon: +373 68 030 658
Email: casmed.comunitate.prietenoasa@gmail.com