Persoanele în etate din raionul Edineț au avut parte de consultații gratuite cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat

CASMED a marcat Ziua Mondială a Diabetului Zaharat printr-un eveniment de well-being, organizat pentru mai multe grupuri de seniori din satul Corpaci și Viișoara din raionul Edineț și  pentru grupul de voluntari seniori din orașul Bălți. Evenimentul a avut drept scop promovarea unui mod de viață sănătos și conștientizarea riscurilor pe care le implică riscul apariției diabetului zaharat.

 

Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Diabetul zaharat și alimentația sănătoasă în caz de diabet”, în cadrul căruia participanții au beneficiat de consultații gratuite și sesiuni de informare privind factorii de risc care cauzează diabetul zaharat, dar și cât de important este regimul alimentar pentru a preveni diabetul sau pentru a-l ține sub control.

 

Olga Burcă, medic din cadrul Asociației Obștești de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu CASMED a discutat cu participanții despre maladiile diabetului zaharat, subliniind că cel mai important rol în prevenția și controlul bolii îl are alimentația sănătoasă, respectiv o dietă alimentară echilibrată poate reduce intensitatea simptomelor și poate încetini progresia bolii.

 

Pe lângă consultațiile gratuite, organizatorii au pregătit și câteva concursuri interactive în cadrul cărora participanții au putut să pună în practică informațiile acumulate, elaborând câteva meniuri pentru diabetici. La cea de-a doua probă participanții au răspuns la întrebări legate de metodele de combatere a diabetului zaharat. Evenimentul s-a finalizat cu o competiție de gătit între grupurile de seniori, ei au avut sarcina să pregătească o salată recomandată persoanelor care suferă de diabet.

 

„Această activitate se desfăşoară în contextul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat și are drept scop  informarea populației cu privire la lupta împotriva maladiei. Grupurile de seniori sunt  informate despre complicațiile provocate de această maladie și sunt îndemnați să adopte un stil de viață sănătos și să practice cât mai multă mișcare”, a menționat Ana Spînu, coordonatoare de proiect în Cadrul Asociației „CASMED”.

 

În Republica Moldova, circa 84 mii de persoane suferă de această maladie. La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.