Cu un pas mai aproape de Europa

Campania “Împreună suntem EUROPA” lansată la 1 august de Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu “CASMED” în cadrul proiectului “Organizațiile Societății Civile Rurale – actori activi în furnizarea și dezvoltarea serviciilor comunitare și promovarea integrării europene”, ia amploare. Campania, orientată spre informarea cetățenilor despre Uniunea Europeana și oportunitățile integrării Republicii Moldova în UE, implementează o serie de activități menite să sporească interesul față de valorile europene și să aducă Europa la noi acasă.

Campania a debutat cu activități de socializare organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, în cadrul cărora voluntarii de la AO „CASMED” au mers în vizita la beneficiari ai proiectului, persoane vârstnice și singuratice din localități și au încercat sa le mai ușureze din greutăți, discutând cu ei, depănând amintiri și împărtășind emoții. Prin aceasta, CASMED vine încă o data sa sensibilizeze societatea la problemele persoanelor vârstnice, care din ce în ce mai des devin victime ale discriminării din cauza vârstei înaintate pe care o au. Bătrânețea nu este un verdict, este un stil de viață, iar buneii noștri merită uneori mult mai multă grijă și atenție decât o credem noi.

Unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene este unitatea în diversitate, fundament care se aplică și în ceea ce priveşte cunoaşterea limbilor străine. Astfel, diversitatea lingvistică vine să fie promovată în cadrul campaniei prin intermediul activității „Ora Europei”. Desfășurata sub forma unei ore de dirigenție, aceasta activitate are ca public-țintă elevii din localitățile partenere în proiect. Primii care au luat parte la această „călătorie culturală imaginară” pe continentul european au fost elevii din localitățile Echimăuți, r-nul Rezina și Glinjeni, Fălești. Pe lângă filmulețul informativ despre Uniunea Europeana și prezentările PowerPoint despre Italia și Germania în calitate de țări membre ale UE, elevii au fost familiarizați cu elemente din cultura acestor țări și au învățat câte ceva din vocabularul țărilor prezentate (formule de salut, cifre, cântece, poezii și alte lucruri utile).