Boala ”post traumatică” și Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu
| 04.10.2022Un alt motiv pentru care Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu este solicitat în localitățile rurale este reabilitarea post traumatică.
Statisticile mondiale arată în prezent o creștere alarmantă a incidenței traumatismelor. Traumatismul și boala ”post traumatică” afectează oamenii de toate vârstele, în special vârstnicii. În capul listei se poziționează traumatismele rutiere și cele de muncă, acestea fiind cauzele incapacității de muncă și chiar de mișcare. Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu este pentru beneficiarii proiectului soluția salvatoare și absolut necesară.
Un exemplu în acest sens este și cazul dlui Grigore Cerevaico din s. Prajila, care începând cu luna iulie beneficiază de reabilitare post traumatică în condiții casnice. D-nul Grigore a suferit un accident rutier, în urma căruia a fost afectată coloana vertebrală. Feciorii fiind cei care îl ajutau atunci când își dorea să iasă afară sau să se deplaseze în interiorul casei. Pentru a putea sta în curtea casei au achiziționat un cărucior electric cu care acesta se deplasa. După ce a început a fi vizitat de către asistenta medicală cu specializare în kinetoterapie, Tatiana Tomac, acesta a beneficiat de masaj terapeutic și ghidarea în utilizarea corectă a exercițiilor pentru îmbunătățirea stării fizice generale.
”Eu sunt foarte încăpățânat, dacă îmi pun ceva în cap, cu siguranță obțin. Când o venit dna Tatiana m-a întrebat de ce stau doar în pat și aștept ca feciorii să mă ducă, că eu aș putea și singur cu niște cârje să mă deplasez. Sincer…, ca bărbat mi-a fost un pic rușine. Am ținut cont de toate recomandările și încet, încet am început să-mi pot mișca singur piciorul, iar acum pot în cârje să ies afară…mare treabă nu fac, dar nici feciorii nu-i mai bat la cap. Asta eu după 2 luni de masaj și exerciții merg în cârje, dar după un an, am să alerg după pui afară…”, zâmbește povestind d-nul Grigore.
”Cu d-nul Grigore lucrăm din luna iulie. După prima ședință în care mai mult am analizat și am făcut cunoștință cu istoria bolii lui, am întocmit un set de recomandări și am stabilit ce avem de făcut în următoarele 3 luni, ca atunci când finalizăm dumnealui să poată singur să mă petreacă la poartă. În perioada celor 2 luni am folosit elemente de kinetoterapie, un set de exerciții fizice special adaptate la nevoile dlui Grigore. Terapia cu exerciții ajută la normalizarea metabolismului, îmbunătățește sistemul cardiovascular, întărește mușchii și, în general, “calmează” sistemul nervos și îmbunătățește dispoziția. Am aplicat și masaj terapeutic, care stimulează circulația sângelui, permite să eliminăm edemul, activează mușchii și este o pregătire excelentă pentru terapia fizică. D-nul Grigore este un beneficiar foarte ascultător și sârguincios, de aceea și avem așa rezultate frumoase,” menționează dna Tatiana- asistent medical în cadrul Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.