Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu- suport în recuperarea post AVC
| 14.02.2022Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global și principala cauză de dizabilitate. Considerată o boală a vârstei a treia afectează în ultima perioadă tot mai mulți tineri.
În Republica Moldova, la fiecare oră, un om face accident vascular cerebral, iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană se stinge din viață în urma unui accident vascular cerebral. Specialiștii afirmă că circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite.
Supraviețuitorii unui AVC se confrunta cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncții fizice la dificultăți de adaptabilitate sociala, de conversație, de dialog, de orientare, pierderi de memorie sau tulburări comportamentale, cu efecte care pot varia ca durata de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de care parte a creierului este afectata și de cât de repede se intervine pentru e elimina problema.
2/3 din numărul total de beneficiari ai Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu, lansat la începutul lunii ianuarie și implementat de AO ,,CASMED’’, sunt persoane care au suferit un accident vascular cerebral.
Doamna Alexandra, asistent medical, cu specializare in kinetoterapie ne-a relatat că cea mai tânără beneficiară a Serviciului, cu sechele post AVC, este Elena Croitoru, în vârstă de 49 ani, din localitatea Dărcăuți, r-nul Soroca și care în prima lună a înregistrat un mic progres.
,,În rezultatul accidentului vascular cerebral, suferit în luna octombrie 2019, am fost țintuită la pat mai mult de doi ani. N-am avut bani să merg la Chișinău ca să mă pun pe picioare, că la noi nu avem așa multe servicii și specialiști pentru cei țintuiți la pat, ca mine. Acum sunt tare mulțumită că vin specialiștii la mine acasă, este o adevărată binecuvântare și un mare ajutor. Deja de șapte ori au fost la mine, am primit proceduri de masaj, multe exerciții și am început să simt temperatura apei, de acuma pot să mă întorc singură în pat, fără ajutorul fiicei. Pentru mine acesta este un mare pas înainte ,, susține doamna Elena Croitoru.
Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu oferă suportul necesar persoanelor din mediul rural, care au acces redus la servicii specializate de reabilitare. În cadrul Serviciului, pentru fiecare beneficiar este elaborat un plan individual de reabilitare, conform indicațiilor medicilor de familie și stabilit un grafic de vizite. Serviciul este oferit persoanelor cu mobilitate redusă, din 7 localități (Sofia, Dărcăuți, Văscăuți, Gribova, Bahrinesti, Drochia și Cuhureștii de Sus) de către o echipă de profesioniști, care include kinetoterapeut, asistente medicale și psiholog.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.