Psihologul- “doctorul de suflete”
| 09.05.2022Așa cum mergem la medic pentru investigații sau analize atunci când simțim că sănătatea noastră are de suferit, la fel ar trebui să ne adresăm și unui psiholog atunci când o situație de viață ne depășește, nu avem puterea să o gestionăm sau nu găsim resursele și soluțiile necesare.
Din acest considerent Serviciului de asistență recuperatorie complexă la domiciliu, dezvoltat în cadrul proiectului „Asistență pentru o viață decentă și independentă” oferă pe lângă vizitele asistentelor medicale și suport din partea unui psiholog – ”doctor de suflete” – așa cum este numit cu blândețe de către beneficiarii Serviciului.
Suportul psihologic vine să ghideze beneficiarii (vârstnicii și persoanele cu dizabilități) cum să facă față sentimentelor de teamă, de neîncredere, frământărilor de zi cu zi.
Doamna Ana, psihologă cu o vastă experiență profesională, mai bine de 12 ani, îndrumă zilnic beneficiarii cum să-și crească încrederea în sine sau că găsească bucurii în cele mai mici lucruri, pentru a-și păstra starea de bine.
Cea mai mare parte a beneficiarilor o reprezintă bătrânii, ei fiind cei mai vulnerabili în fața singurătății, a problemelor de sănătate, a lipsei de comunicare, iar mai nou, sunt și cei mai afectați după pandemia de COVID – 19, din cauza pierderii persoanelor dragi, ceea ce le cauzează anxietate, atacuri de panică și insomnie. În doar 4 luni de la lansarea serviciului, 33 de beneficiari au fost vizitați de dumneaei la domiciliu pentru ședințe de consiliere.
Potrivit doamnei Ana, consilierea psihologică este o intervenție psihologică, care se adresează persoanelor aflate în situații de criză sau care se află în impas, în ce privește rezolvarea unor situații din viața personală sau profesională. Sesiunile de consiliere au ca obiectiv general deprinderea de către persoană a unor informații, atitudini și comportamente, care să o ajute în confruntarea cu problemele și dificultățile prezente, dar și cu cele viitoare.
”Prima ședință de consiliere pe care o inițiez cu o persoană nouă, începe cu evaluarea inițială a nevoilor individuale ale persoanei, iar în baza acestora, identificăm împreună cele mai oportune intervenții și stabilim un plan de realizare. Împreună învățăm cum să facem față stărilor de tristețe, de stres, cum să comunicăm cu alte persoane, cum să cerem ajutor, cum să depășim situațiile de conflict cu rudele sau cu vecinii. Când spun învățăm împreună, e chiar învățăm împreună, pentru că și eu la rândul meu învăț o multitudine de lucruri de la fiecare beneficiar în parte, iar fiecare ședință de consiliere este unică și memorabilă în felul său.” – menționează Ana Duminică.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.