Egalitate și echitate- principii fundamentale de funcționare a Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu
| 22.03.2022Romii sunt una dintre cele mai dezavantajate minorități etnice din Republica Moldova. Majoritatea familiilor de romi trăiesc în sărăcie, fără serviciile de bază de care au nevoie, iar Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra sănătății lor, limitând considerabil accesul la asistență medicală pentru cei cu boli conice.
Un exemplu în acest sens este si familia Cebotari din s. Drochia, r-nul Drochia. Dna Elena Cebotari, în vârstă de 86 ani este beneficiara serviciului de asistență recoperatorie la domiciliu, începând cu luna ianuarie. Doamna Cebotari se confruntă cu anumite limitări de mișcare în rezultatul unui accident vascular suferit în anul 2020. După primele vizite, în serviciu au fost încadrați și cei 2 copii, Olga și Victor Cebotari, ambii suferind de Mielopatie (pierderea treptata a funcției nervoase).
”Am aflat despre Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu, prestat de A.O. CASMED de pe rețelele sociale. Atunci când am apelat, ni s-a comunicat ca momentan nu mai sunt locuri disponibile, pentru a fi încadrați în serviciu. Sigur că ne-am întristat, dar nu am lăsat mâinile jos. Pentru noi cel mai important era ca cel puțin mama să beneficieze. Ea fiind cea care are grijă de noi, noi neputând măcar să ne alimentăm singuri. Apoi a fost evaluată situația și cea mai mare bucurie a fost atunci când ne-au anunțat că nu doar mama va beneficia de asistență recuperatorie, dar și eu și fratele meu Victor. Victor deja are deja succese. Daca până acum se deplasa doar în scaunul cu rotile, acum încearcă să se deplasează cu ajutorul cârjelor’’, menționează Olga Cebotari.
Olga, este un exemplu de forță și curaj. Începând cu anul 2005 a fondat un centru pentru persoane cu nevoi speciale în localitatea de baștină. În pofida problemelor de sănătate cu care se confruntă, se implică activ în viața comunității. Bate și deschide uși acolo unde este necesar, pentru beneficiarii centrului din s. Drochia, dedicat persoanelor cu nevoi speciale – AO ”Încredere”. Centrul este o oază de speranță pentru persoanele cu cerințe speciale din localitate, în special copii. Aici, ei învață să socializeze, să dezvolte abilități și competențe necesare pentru a deveni independenți.
Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu oferă suportul necesar persoanelor din mediul rural, care au acces redus la servicii specializate de reabilitare indiferent de vârstă sau apartenență etnică. În prezent 51 de persoane cu mobilitate redusă, din 7 localități (Sofia, Dărcăuți, Văscăuți, Gribova, Băhrinești, Drochia și Cuhureștii de Sus) beneficiază de serviciu oferit de către o echipă de profesioniști, care include kinetoterapeut, asistente medicale și psiholog.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.