Ce înseamnă Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu pentru beneficiarii noștri?
| 17.05.2022După un accident vascular cerebral suferit, căderi, dificultăți de mers, dureri articulare sau de spate, fracturi suferite, persoanele în vârstă necesită îngrijire și atenție deosebită. Pentru oferirea unui suport în depășirea acestor situații a fost creat Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu. În cadrul Serviciului, beneficiarii sunt vizitați la domiciliu și ajutați să-și recapete autonomia parțială sau totală întru-un cadru familiar.
În rezultatul unui accident vascular cerebral suferit în anul 2018, Dna Galina a rămas cu sechele de paralizie pe partea dreaptă. ”Am 2 băieți, ambii sunt stabiliți peste hotarele țării, soțul este unicul meu sprijin, mă ajută și mă susține cum poate el. Eu toată viața am fost activă, am lucrat ca asistent social în localitate, eram toată ziua în contact cu oamenii, î-mi plăcea că pot să ajut. Acum iată am ajuns să am eu nevoie de ajutor. În ultimii 2 ani nu prea am putut face reabilitare din cauza la COVID -19. Când am fost informată că vom beneficia de serviciul dat am fost foarte bucuroși. Dna Maria (asistent medical) vine la noi de 2 ori pe săptămână. După 2 luni de masaj și exerciții am lăsat cârja și merg fără ea prin casă, pot să mănânc și să țin cana cu mâna dreaptă, ceea ce nu am putut să fac după AVC. Dar cel mai mult ce îmi doresc acum, este să pot ieși în gradină și să culeg singură căpșuni și cireșe când vor fi coapte. Pentru asta ascult și fac tot ce-mi spune asistenta medicală. Mulțumesc tare mult pentru că putem beneficia de servicii atât de calitative, acasă, fără să ne ducem undeva,” menționează Galina Barbăscumpă.
Un alt beneficiar al Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu este D-nul Tudor Neagu, un om cu un optimism și un simț al umorului fără limite. A suferit un accident vascular cerebral cu paralizie pe partea stângă în anul 2015. De atunci, Dlui s-a deplasat doar în căruciorul cu rotile. ”Am fost doar o dată la Chișinău la reabilitare, dar fără mari succese. Cel mai mult mă apăsa faptul că nu pot să fac nimic. Eu am lucrat toată viața pădurar, am fost în mișcare. Din ianuarie vine Dna Aurelia (asistent medical) la mine. Vă spun sincer că eu demult îmi pierdusem speranța, nu mai credeam că am să pot să mă ridic singur, să stau pe picioarele mele. Însă totul s-a schimbat, după 3 luni de când asistenta medicală lucrează cu mine, cu eu m-am ridicat din cărucior și pot să merg cu cârja, merg încetișor până în seră să văd legumele, pot să mai ajut soția la treburile casnice. Cu mâna încă mai avem de lucru, dar la cât de insistentă și de bine lucrează ea cu mine, eu sunt sigur că am să pot să port și mâna. I-am zis că dacă contractul pentru serviciile de recuperare se sfârșește, eu o i-au la mine (glumește). Tare mai sunt mulțumit de cum lucrează și îi mulțumesc că m-o pus pe picioare.”– spune Tudor Neagu.
Cu fiecare beneficiar înscris în Serviciu învățăm noi lecții de viață. Iar fiecare lecție învățată ne dă forțe și încredere că ceea ce facem este necesar și așteptat de către beneficiarii Serviciului.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.