PROIECT: Promovarea unor condiții de trai adecvate, demne și sigure în Republica Moldova pentru victimele conflictului armat din Ucraina
| 25.03.2023Descrierea proiectului
Proiectul propus, care face parte dintr-un program mai amplu, are ca scop promovarea unor condiții de viață îmbunătățite, demne și adecvate pentru persoanele afectate de conflict din Moldova. În mod specific, proiectul va lucra la acoperirea nevoilor de trai în Moldova prin intermediul asistenței prin bonuri valorice și la consolidarea drepturilor omului și a demnității copiilor și adulților refugiați în Moldova. Odată ce se concentrează asupra Moldovei în această propunere, 1 230 de persoane din Moldova vor beneficia de asistență sub formă de vouchere. Pentru a consolida mecanismele de protecție, în Republica Moldova se instituie un program de formare la nivel național pentru 136 de autorități locale din întreaga țară (Poliția de Frontieră, Biroul pentru Migrație și Azil, avocați și asistenți sociali). Pentru a-i ajuta pe refugiați, să fie mai bine informați cu privire la drepturile lor, o serie de podcast-uri, materiale de formare și de informare vor fi distribuite în beneficiul a 10.186 de persoane.
Obiectivul general
- Să contribuie la promovarea unor condiții de trai îmbunătățite, demne și adecvate pentru persoanele afectate de conflict din Moldova.
Rezultat: Refugiații și familiile lor din Moldova au primit vouchere pentru a-și satisface nevoile alimentare și nealimentare.
Asistența în numerar prin intermediul sistemului de cupoane permite ca 615 refugiați și gospodării vulnerabile să își satisfacă nevoile de bază, reduce riscurile de protecție, inclusiv utilizarea unor mecanisme de adaptare dăunătoare, și sprijină direct economia moldovenească și piața locală. Se planifică ca fiecare beneficiar să primească vouchere de sprijin în valoare de aproximativ 2 000 de lei (104 EUR) pe lună pentru o durată de 2 luni. Suma este legată de coșul minim de alimente pe persoană în Moldova, care este puțin peste 2.000 MDL (104 EUR) începând cu 2021. Astfel, voucherele vor acoperi necesitățile pentru 2 luni și se vor ridica la 200 EUR.
Beneficiari:
- 615 refugiați au primit vouchere pentru a-și satisface nevoile de bază
Locație: Distribuția de vouchere multifuncționale va fi distribuită în centrul și nordul Moldovei: Bălți, Glodeni, Florești, Telenești.
Avertisment: localitățile ar putea să difere pe parcursul fazei de implementare, fiind ajustate în funcție de necesitățile specifice identificate la nivel de teren.
Rezultat: Copiii refugiați au acces la educație online
Pentru beneficiarii vizați, vor fi furnizate tablete (1 tabletă per familie), astfel încât copiii să își poată urma programele de educație ucrainene respective . Tabletele vor fi configurate cu mai multe aplicații dezvoltate de guvernul ucrainean pentru a le permite copiilor să urmeze programa școlară ucraineană, împreună cu aplicații pentru promovarea bunăstării copiilor și cursuri de limba română. Aplicațiile care urmează programul educațional ucrainean asigură accesul facilitat și direct copiilor la orele respective.
În plus, pe tablete vor fi adăugate aplicații de sprijin psihosocial, iar HEKS și partenerii săi vor asigura instruirea pentru a fi siguri că bunăstarea copiilor și a adolescenților este garantată în momente de criză.
Criterii de selecție:
- 100 de copii de refugiați au primit o tabletă pentru a facilita accesul la educație online
Locație: Distribuirea tabletelor se va face în centrul și nordul Moldovei: Bălți, Glodeni, Florești, Telenești.
Avertisment: Localitățile ar putea să difere pe parcursul implementării, în funcție de necesitățile specifice identificate în teren.
Proiectul „Promovarea unor condiții de trai adecvate, demne și sigure în Republica Moldova pentru victimele conflictului armat din Ucraina”, este implementat de către A.O. „CASMED” și A.O. „Pro Cooperare Regională” în parteneriat cu HEKS/EPER Moldova, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), fundației NACHBAR IN NOT(NiN) și Diakonia.