Perseverenta este cheia succesului
| 21.07.2022Un om cu o tenacitate și cu o perseverență cum mai rar poți întâlni este Dna Galina Barbăscumpă din localitatea Băhrinești, r-nul Florești. Începând cu luna ianuarie, Dna Galina este beneficiară a Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu. De când se știe, ea a fost un om activ și săritor la nevoie. Binevoitoare și întotdeauna cu o vorbă bună la ea, așa o descriu consătenii pe cea care timp de peste 10 ani a activat ca asistent social în localitate, iar pentru unii din ei era singura persoană care le trecea pragul.
Anul 2018, este anul despre care nu prea se amintește în familia Dnei Galina. Atunci, după un accident vascular cerebral suferit, a rămas cu sechele de paralizie pe partea dreaptă. Imediat după accidentul vascular, cu susținerea celor 2 feciori, au încercat să facă reabilitare, care îi oferea o speranță. Ulterior și pandemia de COVID – 19, venită peste Republica Moldova le-au dat planurile peste cap. Iar ultimii 2 ani au fost destul de provocatori.
Serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu este pentru familia noastră o binecuvântare, spune soțul Dnei Galina, care este unicul ei sprijin, feciorii fiind stabiliți peste hotarele țării. Când a venit Dna Maria și ne-a anunțat că vom beneficiu de reabilitare chiar la noi acasă nu ne venea să credem. La intrarea în serviciu beneficiara se deplasa doar în interiorul casei și doar cu ajutorul cârjei, fiind ajutată de către soț chiar și atunci când mânca sau bea apă. Drumul parcurs de ea până în prezent nu a fost deloc ușor. Ne bucură enorm să vedem că munca depusă de ea cu suportul oferit de către asistenta medicala din cadrul serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu aduc rezultate. Acum Dna Galina poate ieși afară fără ajutor și fără cârjă.
”Cel mai mult mi-am dorit să pot ieși în gradină și să culeg singură fructe și legume atunci când vor fi coapte. Zilele trecute l- am ajutat pe soțul meu și am scos ceapa din gradină, am cules singură castraveții. Pentru mine bucurie mai mare nu este. Acum pot și eu sa-l ajut pe el și nu doar el pe mine. Pentru asta am ascultat și ascult în continuare tot ce-mi spune Dna Maria, asistenta medicală. Asta m- a ajutat și în una din zilele trecute când fiind în gradină am căzut jos, iar soțul nu era lângă mine ca să ma ajute. Atunci mi-am amintit cum m-a învățat asistenta medicală ca să mă ridic corect fără ca să agravez starea mea. Suntem atât de mulțumiți și eu și familia mea că putem beneficia de servicii atât de calitative, acasă, fără să ne ducem undeva,” menționează Galina Barbăscumpă.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.