”MASTER CLASS ÎN KINAESTHETICS”
| 19.08.2022În perioada 15-18 august au fost organizate ultimele ateliere de lucru ”MASTER CLASS ÎN KINAESTHETICS”, activități desfășurate în cadrul proiectului ”Asistența pentru o viață decentă și independentă”.
Activitățile au fost organizate și desfășurate de echipa A.O. CASMED în parteneriat cu DASPF Florești, DASPF Drochia și DASPF Soroca. În cadrul celor 6 ateliere de lucru, peste 80 de persoane (asistenți personali, lucrători sociali și asistenți sociali) și-au dezvoltat competențe și abilități noi necesare pentru prestarea de servicii calitative beneficiarilor prin aplicarea conceptului de Kinaesthetics, astfel contribuind la creșterea autonomiei acestora în realizarea activităților zilnice.
Imediat după primele zile de instruire au fost înregistrate și primele reacții venite din partea participanților. Aceștia au împărtășit impresiile create în rezultatul activităților interactive și intense, care au început a da roade chiar după primele acțiuni executate cu beneficiarii. D-na Țurcan Tatiana, asistent personal ne-a comunicat că aplicând doar o parte din tot ceea ce a însușit în cadrul instruirilor au ajutat-o să scape de durerile de spate, care tare o deranjau atunci când oferea suport beneficiarilor în activitățile de îngrijire și deplasare în interiorul locuințelor lor. Ba chiar și beneficiarii au simțit îmbunătățiri în calitatea îngrijirii, asistenței sau terapiei. ”După ce am participat la instruire am înțeles că Kinaesthetics ne ajută pe noi, asistenții personali foarte mult în a găsi noi posibilități de mișcare, cum să rezolvăm durerile de spate, cum să preîntâmpinăm apariția tensiunii musculare și alte probleme similare cauzate de unele activități, la susținerea mobilității și independenței beneficiarilor noștri”– menționează d-na Tatiana.
Prezentarea și familiarizarea participanților cu conceptul de Kinaesthetics a fost posibilă cu suportul formatorului certificat în Kinaesthetics, din cadrul organizației CASMED.
Instruirile au fost realizate prin utilizarea metodelor activ-participative care au facilitat procesul de asimilare a cunoștințelor în procesul de învățare, iar exemplele formatorului au fost însoțite de exemple pozitive, istorii de succes, demonstrații practice cu implicarea tuturor participanților.
Activitățile au fost finalizate cu certificarea participanților, certificate ce confirmă pregătirea necesară pe care o posedă pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități.
”Mișcarea este esența vieții, iar Kinaesthetics ne ajută în a găsi noi posibilități de mișcare, mișcare corectă care va oferi suport în rezolvarea durerii de spate, tensiunii musculare, la susținerea mobilității, independenței la vârstă înaintată, dezvoltarea și folosirea creativității și flexibilității proprii în diferite situații. Atelierele de lucru sunt un instrument îndrăgit de participanți, zic asta din experiența mea ca formator, iar abilitățile formate în cadrul acestor ateliere dau posibilitate ca asistenții personali să poată răspunde nevoilor speciale ale persoanelor aflate în dificultate.”, menționează Ala Brînză, formator în cadrul AO CASMED.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.