Lansarea proiectului „Abilitarea seniorilor și comunităților din Moldova”
| 28.02.2024Moldova se confruntă cu provocări complexe pe măsură ce populația îmbătrânește rapid, impactând semnificativ bunăstarea seniorilor săi. Izolarea socială, accesul limitat la informații și resurse, precum și mediul digital în evoluție au creat o realitate în care responsabilizarea seniorilor este nu doar de dorit, ci și imperativă.
În 2023, proporția populației vârstnice din Moldova a atins 22%, cu estimări de creștere la 28% până în 2030. În fața acestei realități, este evidentă necesitatea urgentă de a aborda nevoile specifice ale acestei categorii demografice.
Pornind de la această realitate, proiectul „Abilitarea seniorilor și comunităților din Moldova” este conceput pentru a aduce o dezvoltare activă pentru cel puțin 380 de seniori din 19 grupuri de inițiativă din Moldova. Scopul acestui proiect este consolidarea seniorilor și a comunităților lor prin intermediul unor inițiative specifice, concentrându-se pe trei domenii-cheie: promovarea interacțiunii, învățării continue și îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate din Moldova.
Studiul realizat în 2021 de către Biroul Național de Statistică din Moldova a arătat că un procent de 42% dintre persoanele în vârstă care trăiesc singure se confruntă frecvent sau constant cu singurătatea. Cu toate acestea, grupurile de seniori existente din țară se confruntă adesea cu lipsa de sprijin și resurse, subliniind necesitatea unor soluții inovatoare pentru a sprijini această categorie de populație.
Proiectul va sprijini financiar 19 de grupuri de seniori în realizarea a cel puțin o acțiune din planul lor anual de dezvoltare. Se va promova crearea de legături transcomunitare prin organizarea de evenimente, întâlniri și platforme, facilitând împărtășirea experiențelor și consolidarea relațiilor dintre generații.
Un alt aspect al intervenției proiectului constă în furnizarea seniorilor abilităților de a evalua critic sursele de știri. Prin colaborarea cu organizațiile media locale, vor fi organizate treninguri pentru a oferi o experiență practică în domeniul educației mediatice. În cadrul acestor sesiuni interactive, participanții vor învăța metode eficiente de discernere a informațiilor, identificare a surselor credibile și gestionare a potențialelor prejudecăți din conținutul știrilor.
Pentru împărtășirea succeselor, programat pentru data de 3 iunie 2024, Forumul Seniorilor va aduce împreună aproximativ 150 de participanți din diferite raioane la restaurantul Vispas din municipiul Bălți. Acest eveniment va include ateliere de lucru, sesiuni interactive, activități de grup și expoziții, evidențiind realizările grupurilor de inițiativă.
Echipa de proiect, în colaborare cu Rețeaua Națională de Seniori din Moldova, va asigura organizarea eficientă a evenimentelor.
Din 2017 Asociația Obștească „CASMED” acordă un interes deosebit conceptului de „Îmbătrânire activă și pozitivă”, stimulând participarea persoanelor în vârstă la viața socială, civică și culturală, astfel, peste 30 de grupuri comunitare de vârstnici/grupuri locale de inițiativă au fost create și capacitate astfel, încât să poată solicita schimbarea spre bine pentru comunitățile lor.
Persoană de contact:
Petreanu Doina, coordonatoare de proiect
Telefon: +373 68 030 658
Email: casmed.comunitate.prietenoasa@gmail.com
Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).