Implicarea fiecăruia contează
| 22.11.2022
„Doar împreună putem face lucruri frumoase”. Aceasta este lecția învățată a locuitorilor satului Năvîrneț în urma activităților desfășurate în strânsă conlucrare între Autoritatea Publică Locală, membrii Comitetului Coordonator Local și Grupul de Inițiativă din comunitate.
Din 2021, Comitetul Coordonator Local Năvîrneț activează cu scopul de a dezvolta o comunitate prietenoasă vârstei în localitate prin crearea condițiilor sigure și confortabile pentru persoanele în etate.
Membrii comitetului și-au inițiat activitatea prin desfășurarea unui sondaj, în urma căruia, au identificat riscurile, nevoile și problemele cu care se confruntă vârstnicii din sat. Au urmat 4 discuții focus grup, o audiere publică și un atelier de lucru. Bazându-se pe constatările determinate, a fost elaborată Strategia socio-economică de dezvoltare a localității pe componenta Comunitate Prietenoasă Vârstei. Comitetul Coordonator Local este implicat activ la etapa de analiză a problemelor din comunitate și de elaborare a Planului de acțiuni pentru rezolvarea problemelor identificate. La etapa de implementare, CCL monitorizează participativ implementarea planului de acțiuni.
„Odată cu întocmirea planului de acțiuni, fiecare membru al CCL a început activitatea de monitorizare, astfel, devenind elementul de legătură dintre instituțiile competente pentru soluționarea problemelor identificate.”– Elena Voloc, membra CCL Năvîrneț.
Adrian Găină, primarul satului Năvîrneț „Pentru mine, ca reprezentant al APL, membrii Comitetului Coordonator Local și ai Grupului de Inițiativă, reprezintă 2 echipe de specialiști locali, sprijin în mobilizarea comunitară, în atragere în acte de voluntariat, ceea ce a dus ca peste 75 % din activitățile incluse în Planul de acțiuni, să poată fi rezolvate.”
Alina Mîță, președinta CCL Năvîrneț „Am înțeles că putem să ne asumăm niște sarcini, să găsim soluții, să venim cu idei, să ne adresăm cu cereri, să atragem oamenii în activități, astfel, ca fiecare să simtă responsabilitatea pentru a se implica și de a asigura durabilitatea inițiativelor.”
Implementarea proiectului „Parcul generațiilor” care creează un loc de socializare pentru persoanele în etate, a avut loc grație colaborării eficiente între APL, CCL și GI. Acum, acest teritoriu este amenajat cu scaune, mese, urne de gunoi, s-a construit un drum pavat și s-au instalat stâlpi cu lumină.
„Vârstnicii din localitate demult și-au dorit un spațiu amenajat anume pentru ei, unde ar putea să stea la umbră, să joace șah, să socializeze cu nepoțeii pentru a alunga singurătatea și a trece mai ușor peste povara anilor. Parcul generațiilor a devenit cartea de vizită a localității.”- Vidmidi Ecaterina, coordonatoarea Grupului de Inițiativă.
Pentru a fi posibil ca activitățile din Planul de acțiuni a CCL să fie realizate, a fost întocmit un plan de monitorizare, în baza căruia, membrii comitetului au asigurat suport și consultanță. În acest scop, membrii comitetului și-au ridicat competențele în cadrul unor instruiri organizate de AO „CASMED”.
„Eu personal, am participat la instruirea „Procesul de facilitare în Comunitatea Prietenoasă Vârstei”. Această experiență m-a ajutat să depășesc frica de a vorbi în public, m-a învățat să formulez mesajele corect prin utilizarea unui limbaj de comunicare adaptat diferitor categorii de oameni. Impactul instruirilor în cadrul proiectului, este vizibil atunci când sunt responsabilă să organizez activități cu implicarea vârstnicilor, reușind cu succes să-i conving chiar și pe cei mai reticenți de a se implica.”– menționează Alina Mîță, președinta CCL Năvîrneț.
Metodologia proiectului se axează pe activități care implică toți actorii comunitari. Experiența în cadrul proiectului a schimbat atitudinea oamenilor privitor la importanța implicării în viața comunității. Acum ei vin singuri cu inițiative, susțin activitățile locale desfășurate, simțindu-se, astfel, importanți și utili comunității.
E timpul ca și comunitatea ta să devină prietenoasă vârstei!
Află aici cum poți contribui și tu la o Comunitate Prietenoasă Vârstei!
Conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei este dezvoltat și promovat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, implementat de către AO „CASMED” cu susținerea financiară a Crucii Roșii din Elveția.