Cultura- mijloc de afirmare a Grupului de Seniori „Sofienii”
| 25.07.2022„Unui popor care refuză cultura, nu-i rămâne decât să dispară” acesta este ideea care unește membrii Grupului de Seniori din satul Sofia. Format în mai 2018, membrii grupului „Sofienii” întrunește seniori și senioare de diferite vârste, profesii, și interese, dar ghidați de același crez: de a pune umărul la menținerea și transmiterea tinerei generații a tradițiilor culturale și a altor forme de patrimoniu intelectual.
„Am început cu pași mici să ne integrăm în viața satului, organizând mai întâi Caravana Crăciunului și Caravana de Paște. Iar pentru că eram la început de drum, instruirile „Abordarea participativă” și „Leadership și spiritul de echipă” organizate de specialiștii CASMED, ne-au ajutat considerabil să ne consolidăm ca grup și să reușim să atragem noi membri.”– Zinaida Filip, membra Grupului de Seniori „Sofienii”.
Treptat, membrii grupului au început să participe și să organizeze în parteneriat cu Biblioteca Publică Locală, Casa de Cultură și Muzeul Etnofolcloric activități socio-culturale de promovare a culturii, cum ar fi: Ora poeziei, Ziua Culturii, Festivalul zonal al creației iuliene „FILIPIADA”, Hramul satului, Festivalul Național al Cărții și Lecturii și altele.
„În incinta Muzeului Etnofolcloric am organizat expoziția de țesături și covoare prezentând cele mai reușite și vechi exponate, descriind istoria acestora, semnificația ornamentelor, a culorilor alese, tehnicile de țesut, durata executării lucrării și vârsta covorului. Totodată, am prezentat celor prezenți, tineri și adulți, legenda satului scrisă de seniorita Zinaida Filip. În muzeu avem o odaie, unde se păstrează hrisovul (act ce servea ca titlu de proprietate), în care scrie despre fondarea satului.
Tot aici se află harta arheologică a localității și blazoanele (ansamblu de semne convenționale care constituie emblema unui stat, a unei provincii, a unui oraș, a unei familii nobile, a unei bresle, etc.). Ca promotori ai culturii, ne-am propus să contribuim la colectarea obiectelor de valoare din comunitate: cărți, fotografii, îmbrăcăminte veche. Avem o colecție impresionantă la moment” – Elena Petroșevschi, membra Grupului de Seniori „Sofienii”.
La inițiativa Grupului de Seniori „Sofienii”, în data de 9 octombrie curent, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate, s-a organizat Festivalul „Toamna de aur a seniorilor” la care au fost invitați membrii și a altor grupuri de inițiativă din localitățile Sărata Veche, Călugăr, Viișoara, Corpaci, Parcova, Fîntîna Albă, Pelinia.
„Festivalul a fost organizat la un nivel înalt, reușind să desfășurăm o sărbătoare de suflet pentru seniori. Am transformat scena Casei de Cultură într-o „Casă Mare” amenajată cu perne, covoare, lucruri hand made, diverse expoziții de lucrări meșteșugărești și copturi tradiționale. Startul sărbătorii a fost dat cu tradiționala paradă a grupurilor de seniori, care au fost întâmpinați cu flori și emblema evenimentului. Acest festival este ca un examen pentru noi, unde arătăm rezultatele muncii grupului și etalăm contribuția fiecărui membru. Anul acesta a fost productiv pentru noi, reușind să organizăm activități pentru profesorii vârstnici din sat, pentru oamenii care activează în domeniul agriculturii, să participăm la proiectul cultural „Nici un sat fără concert” și să contribuim la desfășurarea festivalului GAL-ului „Văile Cuboltei” cu expoziții și numere artistice. Având oaspeți din diferite regiuni, a fost o ocazie în plus pentru noi ca să promovăm valorile, tezaurul nostru și oamenii de cultură a căror creație trebuie împărtășită cu un public cât mai mare.”– Elena Darii, coordonatoarea Grupului de Seniori „Sofienii”.
Un rol aparte în grup o are formația folclorică cu titlu model „Țărăncuțele” care este invitată la variate festivaluri în țară și prezentă la toate activitățile desfășurate în localitate, creând atmosfera de sărbătoare și încingând oaspeții în hore și sârbe de odinioară.
Evenimentele socio-culturale desfășurate de Grupul de Seniori „Sofienii” sunt deseori însoțite de acte de binefacere. Un astfel de exemplu este campania de caritate „Încălzește o inimă” organizată pentru profesorii în etate, colectarea de produse alimentare pentru cantina socială, colectarea de bani și produse alimentare și donarea lor către azilul de bătrâni din Bălți și către 2 instituții de plasament pentru copii cu dizabilități din localitate.
Consolidarea relației intergeneraționale se bazează nu doar pe practica de a împărtăși tinerei generații din tezaurul sacru, dar și organizarea în comun a diferitor acțiuni comunitare. Spre exemplu, membrii grupului au amenajat spațiul verde din preajma pieței, iar, în prezent, au grijă de spațiul plantat în conlucrare cu tinerii din localitate.
„Numai în unire și înțelegere putem face lucruri mari. Conlucrăm cu toată lumea din comunitate, inclusiv cu instituțiile publice pentru binele și prosperarea comunei. Le aducem mulțumiri celor care ne susțin în activitatea noastră: APL, SRL Valea Sofiei, FC Antracit, Casa de Cultură, Gimnaziul, Gospodăria Comunală, agenți economici și tuturor sofienilor.” – Vasile Patlatîi, membrul Grupului de Seniori „Sofienii”.
Grupul de Seniori, deja au o imagine în localitate și raion, popularitate care au căpătat-o, îndeosebi, în urma participării la probele Festivalului „Bunica și Bunelul Fest” în format online. Iar activitățile lor sunt preluate și promovate inclusiv de ziarul raional „Glia Drochiană”, crescând astfel, numărul simpatizanților și a urmăritorilor pe rețelele sociale. Primesc mesaje de încurajare și admirație, iar unii dintre ei chiar și se implică în munca acestora.