COMUNICAT DE PRESĂ: LANSAREA PROIECTULUI PILOT „ACCES LA SUPORT PSIHO-EMOȚIONAL ȘI STIMULARE COGNITIVĂ PENTRU VÂRSTNICII DIN MEDIUL RURAL”
| 03.04.2024În localitățile rurale persoanele în vârstă se confruntă cu acces scăzut la asistență și servicii specializate de calitate, deoarece există o lipsă de specialiști pregătiți pentru susținerea acestei categorii de populație. Comparativ cu cei din orașe, vârstnicii din mediul rural sunt dezavantajați, deoarece înafara de asistentul social comunitar sau a lucrătorilor sociali, care deseori nici nu au formarea necesară, nu există alți specialiști, precum psihologi sau geriatri, care să le acorde vârstnicilor suport psihoemoțional și stimularea cognitivă în corespundere cu specificul vârstei.
Inclusiv, la nivel de țară nu sunt dezvoltate programe naționale de menținere a funcțiilor cognitive, care ar preveni și sau întârzia degradarea memoriei și a altor procese cognitive la persoanele în etate.
În acest context a apărut necesitatea de a iniția dezvoltarea unui Program de formare pentru specialiștii care lucrează cu persoanele vârstnice (lucrători sociali, asistenți sociali, îngrijitori, etc.), și voluntari, pentru a le dezvolta competențe necesare de acordare a suportului psihoemoțional și de stimulare cognitivă, care ar ameliora sănătatea emoțională și cognitivă a persoanelor vârstnice și ar preveni deteriorarea cognitivă.
Grație programului „Consolidarea societății civile în țările Parteneriatului estic” finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și UE a fost posibil de inițiat Proiectul pilot „Acces la suport psiho-emoțional și stimulare cognitivă pentru vârstnicii din mediul rural” și de dezvoltat din ianuarie până acel Program de formare continuă care vine să aducă plus valoare la competențele persoanelor care lucrează cu vârstnicii.
Scopul general al proiectului este asigurarea accesului la suport psiho-emoțional și de stimulare cognitivă pentru 170 persoane în vârstă din 14 localități rurale din 9 raioane, care și-au exprimat disponibilitatea de a diversifica serviciile pentru persoanele în etate și unde CASMED prestează servicii de îngrijiri la domiciliu. În acest sens, prin intermediul Programului de formare care este constituit din 6 module, a câte 1 zi fiecare modul, vor fi instruiți 30 de specialiști și voluntari, care vor face parte din două grupuri de instruire. Programul de formare se va desfășura în perioada 25 aprilie – 15 iunie, în incinta AO „CASMED”.
Ulterior, după finalizarea programului, 16 persoane din cele instruite, vor avea posibilitatea să aplice cunoștințele și abilitățile noi acumulate în activitatea zilnică cu beneficiarii, contribuind astfel la menținea și sau/îmbunătățirea stării de bine a vârstnicilor, precum și la menținerea sănătății mintale optime.
În rezultatul realizării proiectului persoanele în etate vor primi servicii sociale mai diverse și mai calitative, își vor dezvolta abilități de auto-reglare emoțională, care vor contribui la ameliorarea stării de sănătate, la îmbunătățirea relațiilor lor cu familia și inclusiv va duce la creșterea calității vieții lor.
Specialiștii și voluntarii instruiți vor fi capabili să identifice stările de depresie, să acorde un prim suport și să refere la necesitate la medic, în timp optim, persoanele în etate care prezintă anumite suspecții. Vor fi capabili să comunice mai bine, să înțeleagă cum să-i sprijine pe vârstnici pentru ca să le ofere un spațiu de vindecare pentru suferința emoțională, cum să se elibereze de anxietățile acumulate și să obțină un echilibru intern. Inclusiv Vor crește capacitățile autorităților locale de a răspunde la nevoile vârstnicilor aflați în dificultate.
Proiectul „Acces la suport psiho-emoțional și stimulare cognitivă pentru vârstnicii din mediul rural” este implementat de Asociația Obștească „CASMED” și este parte a programului „Consolidarea societății civile în țările Parteneriatului estic” finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și UE.
Persoana de contact:
Ana Spînu, coordonatoare de proiect
Telefon: +373 69 222 680
Email: office@casmed.md