Cantina de ajutor social – un serviciu vital pentru persoanele vulnerabile din mediul rural
| 30.04.2023CASMED a gestionat proiectul „ Asistență pentru perioada rece a anului pentru cei mai vulnerabili în Republica Moldova” în colaborare cu câțiva parteneri, inclusiv autorități publice locale (APL), organizații neguvernamentale (ONG) și întreprinderi sociale. Partenerii locali s-au asigurat privind funcționalitatea eficientă a cantinelor și că documentația și autorizațiile relevante sunt în regulă.
Cinci cantine sociale au fost deschise, dintre care 3 operate de ONG-uri, una – de APL și una – de întreprinderea socială cu răspundere limitată (SRL). APL a dispus de resursele necesare și a acoperit cel puțin 20% din costurile cantinelor sociale. Au fost puse la dispoziție spații gratuite, care au fost adaptate la activitățile cantinelor sociale și, de asemenea, au acoperit costurile utilităților (electricitate, apă și gaz) și au asigurat o cofinanțare lunară în medie de 7 000 de lei pentru un total de 4 luni de activitate de 28 000 de lei per comunitate. În total, autoritățile au cofinanțat proiectul cu 138 600 MDL.
Cinci zile pe săptămână, timp de 80 de zile în sezonul rece, 182 de persoane vulnerabile au beneficiat de prânzuri calde zilnice. Aproximativ 16 persoane din numărul total de 182 de beneficiari au fost persoane cu dizabilități, 18 persoane imobilizate la pat – iar restul au fost vârstnici singuri.
Intervențiile proiectului au îmbunătățit semnificativ calitatea hranei, au crescut aportul de vitamine și alimente calde, au redus insecuritatea alimentară a persoanelor vulnerabile și au adus beneficii importante, cum ar fi asigurarea longevității persoanelor în vârstă. Pe baza mărturiilor colectate, intervenția proiectului a îmbunătățit sănătatea și bunăstarea persoanelor vulnerabile, asigurând astfel depășirea cu ușurință a perioadei reci a anului, iar faptul că mâncarea gratuită de la cantină a putut economisi unele cheltuieli de trai și a redus povara pregătirii singuri a hranei.
Pe lângă furnizarea de mese calde, proiectul s-a concentrat pe sensibilizarea societății cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele vulnerabile și la modalitățile de a le ajuta și sprijini prin integrarea lor în comunitate.
Cu toate acestea, majoritatea fondurilor au fost folosite pentru achiziționarea pachetelor de alimente, plătind combustibilul și serviciile de transport folosite pentru livrarea de mese calde, în timp ce altele au fost folosite pentru a îmbunătăți meniul de la cantinele sociale prin introducerea unei mai mari varietăți și a unor opțiuni mai sănătoase.
Două dintre comunități (Corpaci și Viișoara) au reușit să găsească resurse suplimentare pentru a prelungi activitatea cantinelor pentru încă câteva luni.
Serviciul de Cantină socială este dezvoltat în cadrul proiectului „ Asistență pentru perioada rece a anului pentru cei mai vulnerabili în Republica Moldova”, finanțat de către Crucea Roșie din Elveția și implementat de Asociația Obștească ”CASMED”, urmând mecanismul național de finanțare al cantinelor de ajutor social, în baza art. 8 al Legii nr. 81-XV din 28 februarie 2003 privind cantinele de ajutor social.