CASMED AJUTĂ SUTE DE REFUGIAȚI UCRAINENI SĂ SE ÎNCADREZE ÎN SOCIETATE
| 06.11.2023Refugiații ucraineni ajunși în țara noastră au găsit ajutor și susținere la Bălți, unde Asociația Obștească „CASMED” implementează proiectul „Sprijinirea refugiaților din Ucraina și consolidarea coeziunii sociale și integrării în Moldova”.
Proiectul este finanțat de Crucea Roșie din Elveția și are scopul de a contribui la furnizarea serviciilor ca răspuns de urgență sustenabilă și de calitate pentru refugiații ucraineni stabiliți în regiunea de Nord a Moldovei, afectați de criză, și a populației locale vulnerabile din Republica Moldova.
Anna Antipova, psiholog de profesie, și ea refugiată din Ucraina, lucrează la CASMED cu beneficiarii proiectului asupra incluziunii lor sociale. Ea oferă sprijin psihologic atât adulților, cât și copiilor.
La ai săi 23 de ani, Tatiana Bondarenco, lucrează în calitate de profesoară. Aceasta oferă susținere copiilor ucraineni pentru ca aceștia să meargă în clasa întâi. Părinții se arată foarte mulțumiți de activitățile în care sunt implicați copiii lor și rezultatele pe care le au.
În timp ce copiii studiază împreună cu profesorul, părinții au acces la diverse cursuri și instruiri, printre care și cursul de masaj. Astfel, datorită susținerii AO „CASMED”, 100 refugiații ucraineni au reușit să obțină o profesie nouă. Natalia Naumenco, una din absolventele cursului, recunoaște că a venit la cursul de masaj pentru a obține o profesie și a-și putea găsi un job atunci când se va reîntoarce în țară.
O altă refugiată din Ucraina, Anastasia Salamaha, este profesoară de dansuri și antrenează cu mult drag atât micuții din Ucraina, cât și pe cei din Bălți. Copiii au posibilitatea de a evolua la diverse evenimente orășenești.
În cadrul proiectului implementat de CASMED, peste 300 de beneficiari au primit suport psihologic, peste 180 de ucraineni au beneficiat de reabilitare medicală, 1000 de familii refugiate au primit vouchere pentru farmacie în sumă de 1000 lei, iar 100 de refugiați au absolvit cursuri de formare profesională. La fel au fost repartizate 75 de granturi în formă de instrumente profesionale, fiind un suport relevant pentru cei care încep de la zero drumul său profesional. Au fost organizate activități extracuriculare în Bălți și in raioanele din nordul Moldovei (excursii, tabere).
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici.