Un nou model de asistență pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile
| 31.01.2022Un nou model de asistență pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile (vârstnici și persoane cu dizabilități este implementat în regiunea de Nord a țării de către AO „CASMED”, începând cu noiembrie 2021, în cadrul proiectului „Asistență pentru o viață decentă și independentă”. Serviciul dat se adresează unei varietăți de deficiențe funcționale, inclusiv: pierderea echilibrului, căderi, dificultăți de mers, dureri articulare sau de spate, accident vascular cerebral, sau orice scădere vizibilă a funcției.
Actualmente 49 de persoane cu mobilitate redusă, din 7 localități (Sofia, Dărcăuți, Văscăuți, Gribova, Bahrinesti, Drochia și Cuhureștii de Sus) beneficiază de servicii de asistență recuperatorie complexă la domiciliu și suport psihologic, oferite de către o echipă de profesioniști, care include kinetoterapeut, asistente medicale și psiholog. Echipa dată colaborează strâns la nivel local cu medicii de familie, care inițial consultă persoanele cu probleme, iar ulterior le referă către serviciul de asistență recuperatorie.
Beneficiarii serviciului sunt vizitați la domiciliu și ajutați să-și recapete productivitatea și independența, permițându-le să rămână acasă. După 2 luni de implementare sunt deja vizibile primele rezultate.
Lilia Rusu, locuitoarea s. Sofia, r-nul Drochia, este una din beneficiarii Serviciului începând cu luna ianuarie 2022. În momentul admiterii în serviciu, avea probleme de mobilitate din cauza unei căzături puternice. ”Am aflat despre serviciile prestate de AO „CASMED” în localitatea noastră de la mama mea, care la fel este beneficiară a serviciului. În rezultatul unei căzături puternice, eu nu puteam să mă deplasez. Procedurile de masaj împreună cu exercițiile mi-au redus din dureri, și chiar mi-a dispărut insomnia, de care sufeream din cauza durerilor la picior. Acum, după 6 vizite ale doamnei Alexandra, mă pot deplasa mult mai ușor și fără dureri mari.”
Cu o experiență de peste 25 ani în domeniul medical și cu specializare în kinetoterapie, Alexandra Chihai, asistentă medicală CASMED, consideră oportun și foarte necesar serviciul de asistență recuperatorie la domiciliu. ”În cadrul serviciului nostru beneficiarii au parte de îngrijire adecvată și corespunzătoare nevoilor individuale. Un lucru foarte important este faptul că acestea sunt acordate la domiciliu, direct în mediul lor familial. Este important să transmitem optimism încă de la primul contact cu beneficiarul ca sa-i ajutăm să-și redobândească încrederea și independența în activitățile zilnice”, menționează Alexandra.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.