Studiul de evaluare a predispunerii la probleme de sănătate și riscul de izolare socială
| 12.02.2021Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova (RNSAM) lansează Studiul de evaluare a predispunerii la probleme de sănătate și riscul de izolare socială.
Cercetarea a fost realizată de către seniorii din 14 comunități și s-a desfășurat în perioada octombrie – noiembrie 2020. Ideea de evaluare a predispunerii la probleme de sănătate și riscul de izolare socială în rândul vârstnicilor a apărut ca răspuns la necesitatea membrilor RNSAM de a cunoaște care este situația reală a vârstnicilor din comunități, privind bunăstarea proprie și riscul de izolare socială, și ce soluții optime ar putea fi dezvoltate în fiecare comunitate pentru a menține o calitate mai bună a vieții în rândul persoanelor în etate.
Pe aspectul de predispunere la probleme de sănătate 63,79% din totalul respondenților (645 de persoane) prezintă un risc scăzut de predispunere la boală și probleme de sănătate; 32,83% din numărul respondenților, un total de (332 de persoane) prezintă un risc moderat de predispunere la boală în viitorul apropiat; 3,36% procente din numărul total de respondenți (34 de persoane) prezintă un risc înalt de predispunere la probleme de sănătate în viitorul apropiat. În ce privește riscul de izolare socială în rândul respondenților rezultatele arată că: 3,06% din respondenți (31 persoane) au arătat un risc major de izolare socială; 23,54% din respondenți (238 persoane) sunt supuse unui risc înalt de izolare socială iar 73,39% (742 persoane) au un risc moderat de a fi izolați. Practic, ¼ din numărul total de respondenți din cele 14 comunități sunt supuse unui risc înalt de izolare socială. Este o cifră impunătoare. Un total de 269 de persoane își duc povara vârstei în singurătate, fără de comunicare și cu un minim suport din comunitate. În acest sens, ar fi necesare măsuri de intervenție și/ sau prevenire.
În baza rezultatelor obținute, seniorii propun următoarele recomandări:
- Informarea și sensibilizarea autorităților locale, dar altor actori comunitari cu privire la problemele identificate și găsirea unor soluții de integrare a persoanelor cu risc sporit de izolare socială.
- Pentru prevenirea declinului stării de sănătate și reducerii riscului de izolare socială în rândul populației vârstnice este necesară monitorizarea constantă a vârstnicilor cu risc înalt de izolare socială de către membrii GCS, administrația publică și alți actori comunitari.
- Menținerea statusului funcțional al vârstnicilor prin implicarea lor în activitățile de voluntariat sau mentorat în comunitate.
- Dezvoltarea programelor de prevenție și combatere a riscului de izolare socială în rândul vârstnicilor la nivel local, regional și național.
- Promovarea interacţiunii între generaţii bazată pe comunitate şi solidarității între generaţii.
Click pe imaginea studiului pentru a-l accesa.
Mai multă informație despre obiectivele RNSAM, aflați de AICI. Persoana de contact – dna Galina SPATARU, Președinta Rețelei (AICI).