SOLUȚII PENTRU BĂTRÂNEȚI MAI UȘOARE
| 13.09.2016Ce facem cu bătrânii noștri pentru a le asigura o viață decentă și după pensionare? Aceasta este întrebarea la care autoritățile trebuie sau încearcă cel puțin să găsească răspuns, în contextul numărului de vârstnici în creștere.
Soluțiile nu sunt așa variate, iar în ultimii ani acestea vin tot mai des din partea organizațiilor non-guvernamentale locale susținute de donatori străini.
Primăria satului Răspopeni a fost printre primele în raionul Șoldănești care a reacționat la propunerea Asociației Obștești ’’CASMED’’ din Bălți și a acceptat dezvoltarea de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru vârstnici și co-finanțarea costurilor acestora cu 20%.
Despre cum a decurs dezvoltarea acestor servicii de îngrijire la domiciliu în Răspopeni începând cu martie 2015 s-a discutat în cadrul unei mese rotunde cu subiectul „Contractarea serviciilor sociale de la ONG–uri și co-finanțarea acestora de către autoritățile locale” organizată pe 13 septembrie curent.
Activitatea a fost parte a campaniei de Advocacy cu genericul „ONG-urile prestatoare de servicii sociale, partener de dialog” implementată de CASMED cu suportul Centrului CONTACT-Cahul în cadrul proiectului ”Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție a OSC-urilor”, cu suportul financiar al USAID oferit prin intermediul FHI 360, programul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova.
Masa rotundă a reunit reprezentanții autorităților locale în frunte cu primarul Nicolae Gonța, consilieri, membri ai ONG-ului local AO „PRUDENS” împreună cu administratorul Marina Cucereanu, beneficiari ai serviciilor de îngrijire.
Subiectele puse în discuție au vizat succesele atinse în dezvoltarea serviciilor, cel mai important fiind cele peste 120 persoane din localitate, care au beneficiat de îngrijire la domiciliu.
Conform spuselor celor prezenți, serviciile de îngrijire au adus schimbări vizibile în situația socială și în starea de sănătate a vârstnicilor din localitate. Aceștia au devenit mai activi și mai responsabili față de sănătatea lor.
Au fost menționate relațiile eficiente de colaborare între primărie și ONG-ul local stabilite odată cu dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu în Răspopeni. Autoritățile au menționat că parteneriatul cu ONG-ul din localitate este foarte important, fiind o soluție pentru a atrage proiecte care să îmbunătățească viața locuitorilor. În acest context, participanții au fost informați despre cum poate primăria contracta servicii sociale de la ONG-uri și cadrul legal existent care permite acest lucru. Tot la subiectul parteneriatului s-au prezentat și discutat modele de succes APL-ONG întâlnite în Moldova, dar și peste hotare.
Agenda mesei rotunde a inclus și discuții despre dificultățile întâlnite de către localitatea Răspopeni în dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu. Cu un buget limitat și multe nevoi ale satului care trebuie acoperite, primăria a identificat cu greu suma necesară pentru co-finanțare. Susținerea financiară a serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru următorii ani rămâne a fi o provocare, totuși primăria a dat asigurări că vor fi depuse eforturi pentru identificarea resurselor necesare, astfel ca vârstnicii din localitate să aibă acces în continuare la servicii de calitate ’’or, să ratezi o asemenea șansă e păcat!’’, a afirmat primarul Nicolae Gonța.
„Această acțiune este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”
Sergiu CUMATRENCO