Seminar de instruire cu subiectul „Scrierea cererii de finanțare” pentru 15 localități din raionul Fălești
| 04.11.2022În perioada 01-03 noiembrie curent, 28 reprezentanți ai administrației publice locale și membri a Comitetelor Coordonatoare Locale din raionul Fălești și-au îmbunătățit competențele pentru a scrie o cerere de finanțare. Partea teoretică a fost asigurată de către trainerul Aliona Plugaru, specialist în a scrie o cerere de finanțare. Partea practică a fost coordonată de către Ina Cojocaru – Coordonatoarea proiectului „Îmbătrânire și sănătate”.
Fiecare localitate a venit la instruire cu o problemă inclusă în planul de acțiuni din strategia de dezvoltare a localității pe componenta de Comunitate Prietenoasă Vârstei. Prin intermediul Programului de mini granturi oferit de AO „CASMED” localitățile doresc să rezolve o problemă cu care se confruntă vârstnicii din localitățile date.
Grigore Dreglea, primarul comunei Bocani a subliniat, că: „Reprezentanții APL nu prea au practică în domeniul scrierii unei cereri de finanțare, de aceea vin cu propunerea ca fiecare localitate să se bucure de activitatea unui specialist pentru a atrage investiții în localitate. Cunoștințele din cadrul instruirii îmi vor permite să fiu parte a procesului. Comunitatea își arată susținerea, sunt dornici de a sprijini APL și membrii CCL prin acte de voluntariat. Implementarea acestui mini grant va uni oamenii în localitate, va rezolva o problemă a vârstnicilor prin construirea unui pavaj pe drumul central, astfel asigurând o deplasare sigură și fără accidente pentru persoanele în etate către instituțiile publice din localitate.”
Printre participanți, se regăsește și doamna Hreașca Elena, membră a CCL Logofteni, care, având deja o experiență vastă în domeniu, s-a alăturat instruirii pentru că simte nevoia unei permanente evoluții, contribuind, astfel, la îmbunătățirea sistematică a capacităților sale.
„Locuiesc în Logofteni și știu cu câte probleme se confruntă vârstnicii în localitate, precum drumurile rele, condițiile de trai modeste, instituțiile publice în stare deplorabilă, dar și lipsa unor fântâni amenajate cu apă potabilă. Acest fapt m-a motivat să accept funcția de secretar a Comitetului Coordonator local și să-mi aduc aportul pentru a îmbunătăți condițiile oamenilor în etate prin atragerea fondurilor. Deși am mai avut experiență în a scriere o cerere de finanțare, dar fiecare donator înaintează cerințele sale și este nevoie să cunoaștem pentru a ne asigura succesul.”- Hreașca Elena
Plugaru Aliona, expertă în domeniul scrierii cererii de finanțare, prin intermediul unui exercițiu teoretic și practic, demonstrează participanților că într-o colaborare dintre autoritățile publice locale și societatea civilă au de câștigat, în special, comunitățile pentru că, astfel, au posibilitatea de a se dezvolta.
„E necesar ca primarii, odată cu activitatea societății civile, să fie deschiși pentru o colaborare pentru că ONG-urile își asumă niște responsabilități/ nevoi sociale pe care autoritățile fie nu reușesc, fie nu are posibilități financiare ca să le soluționeze. Societatea civilă este partenerul nr. 1 pentru autorități pentru că această colaborare asigură progrese în ceea ce ține dezvoltarea locală.”- Aliona Plugaru
Boiciuc Alexandru, primarul comunei Ișcălău menționează: „De la început eram sceptic, dar cu fiecare activitate desfășurată la noi în localitate de către coordonatoarea de proiect Ina Cojocaru, am înțeles că părerea oamenilor contează. Sondajul desfășurat la noi în localitate, focus grupurile, audierea publică ne-a ajutat să aflăm problemele reale a persoanelor în etate din com. Ișcălău. Colaborarea între membrii Comitetului Coordonator local, administrația publică locală, ghidați de specialiștii CASMED ne-a dat posibilitatea să acționăm conform unui plan de acțiuni bine definit, unde fiecare își are rolul. La această instruire am aflat care sunt aspectele unei cereri, cerințele, obiectivele, am aflat cum se completează toate anexele. Sperăm să fie aprobată ideea noastră de proiect, astfel vom instala 8 bănci și urne de gunoi de-a lungul drumului principal, pe care vârstnicii vor poposi.”
Parasco Aliona, membră CCL s. Hiliuți, „Cunoștințele de la această instruire sunt noi și utile. Sper că această experiență să devină un start up pentru echipa noastră în a scrie o cerere de finanțare și a atrage fonduri în localitate, astfel să rezolvăm cât mai multe probleme cu care se confruntă localitatea. Anterior nu am avut colaborări cu societatea civilă, de aceea ne-am implicat în acest proiect. Experiența dată ne va ajuta să rezolvăm problema vârstnicilor care izolați pe pandemie sau cuprinși de singurătate, au fost lipsiți de viața socio-culturală din cauza frigului în casa de cultură în perioada rece a anului. Accesul confortabil la activitățile din cadrul casei de cultură va asigura comunicarea intergenerațională și va aduce dorința de viață pentru persoanele singuratice și izolate.”
Programul de mini granturi oferit de AO „CASMED” este axat pe dezvoltarea competențelor a oamenilor din comunități pentru a atrage fonduri în localitate, reușind, astfel, să rezolve problemele cu care se confruntă.
Activitatea este parte a proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de AO „CASMED” și finanțat de Crucea Roșie din Elveția.