MASĂ ROTUNDĂ LA PREPELIȚA
| 14.09.2016Situația actuală din țară lasă o amprentă profundă asupra calității vieții tuturor cetățenilor şi îndeosebi asupra persoanelor în etate, care neputincioase, singure, cu pensii mici, caută zilnic soluții să supravieţuiască.
În contextul numărului de vârstnici în creștere și a posibilităților limitate ale statului de a asigura vârstnicii cu serviciile necesare, autoritățile locale trebuie și încearcă să găsească soluții.
În ultimii ani organizațiile non-guvernamentale locale sunt cele care vin în suportul statului, prin atragerea de fonduri externe și implementarea diferitor proiecte cu finanțare străină.
Acesta este și cazul comunei Prepelița, Sângerei, care din aprilie 2012 este partener al Asociației Obștești ”CASMED” din Bălți în dezvoltarea serviciilor socio-medicale la domiciliu pentru persoane în etate.
Când în cadrul unei ședințe a consiliului local a fost propusă ideea dezvoltării serviciilor de îngrijire în localitate, consilierii nu au rămas indiferenți față de soarta persoanelor în etate și au acceptat co-finanțarea serviciilor la domiciliu în valoare de 30% din costuri.
Despre cum decurge dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în Prepelița deja al cincilea an s-a discutat în cadrul unei mese rotunde cu subiectul „Contractarea serviciilor sociale de la ONG–uri și co-finanțarea acestora de către autoritățile locale”, organizată pe 14 septembrie curent.
Activitatea este parte a campaniei de Advocacy cu genericul „ONG-urile prestatoare de servicii sociale, partener de dialog” implementată de CASMED cu suportul Centrului CONTACT-Cahul în cadrul proiectului ”Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție a OSC-urilor”, cu suportul financiar al USAID oferit prin intermediul FHI 360, programul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova.
Masa rotundă a reunit reprezentanții autorităților locale în frunte cu primarul Mihail Pleșca, consilieri, membri ai ONG-ului local AO „Vatra Străbună” cu administratorul Vera Novoloacă, medicul de familie, beneficiari ai serviciilor de îngrijire.
Agenda activității a inclus mai multe subiecte, una fiind succesele atinse în dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu în localitate.
Conform spuselor celor prezenți, serviciile de îngrijire au adus schimbări vizibile în situația socială și în starea de sănătate a vârstnicilor din localitate. Aceștia au devenit mai activi, mai responsabili față de sănătatea lor. După cum a menționat doamna Vera Novoloacă, anual în Prepelița sunt deserviți acasă între 70 și 90 bătrâni aflați la nevoie. Lucrătorii sociali Aparatu Nina și Smîntînă Svetlana, împreună cu asistenta medicală Crihan Natalia au devenit pentru majoritatea beneficiarilor persoanele cele mai așteptate, fiind unicele care le mai deschid ușa și le ajută.
Odată cu dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu s-a consolidat colaborarea între primărie și ONG-ul local. Parteneriatul cu AO „Vatra Străbună” a făcut posibilă atragerea de către primărie a unui alt proiect important în localitate. Tot la subiectul parteneriatului au fost menționate implicarea autorităților în selectarea beneficiarilor, monitorizarea de către acestea a prestării serviciilor, precum și posibila extindere a îngrijirilor la domiciliu în celelalte localități din cadrul comunei. Autoritățile au confirmat că parteneriatul cu ONG-ul este foarte important, fiind o soluție pentru a atrage noi proiecte care să îmbunătățească viața locuitorilor.
Dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu în Prepelița au găsit deschidere și în cadrul Consiliul Raional Sângerei, acesta co-finanțând serviciile în 2013 și 2015.
Susținerea în continuare a serviciilor de îngrijire la domiciliu a fost un alt subiect dezbătut în cadrul activității. “Anul acesta bugetul localității a fost redus considerabil, plus că satul are multe nevoi care trebuie acoperite. Identificarea resurselor solicitate ca contribuție pentru următorii ani rămâne a fi o provocare pentru noi, totuși vom face tot posibilul ca să găsim sursele necesare, astfel ca vârstnicii din localitate să aibă acces în continuare la servicii de calitate”, a afirmat primarul Mihail Pleșca.
„Această acțiune este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”