Festivalul „Bunica și Bunelul Fest” 2022, ediția a V-a
| 20.09.2022„Bunica și Bunelul Fest” este un eveniment dedicat vârstnicilor, dar și interacțiunii între generații. Festivalul vine să promoveze meritele și experiența de viață a persoanelor în etate, să promoveze un stil de viață sănătos și un mediu adecvat socializării în rândul seniorilor, facilitând integrarea socială a vârstnicilor în viața comunității.
Cea de-a V-a ediție a Festivalului s-a desfășurat timp de o săptămână, din 12 până pe 17 septembrie în format online, unde buneii și bunicuțele s-au întrecut într-o serie de probe pentru a demonstra publicului larg cele mai neobișnuite talente. Programul online a festivalului a inclus: rețete culinare, expoziția covoarelor tradiționale, legende ale localităților și dinastiilor, concurs de dans, expoziții foto, istorii inspiraționale ale seniorilor, capsule de sănătate, concursul Miss Bunica și Mister Bunelul.
Provocarea de a dansa modern nu i-a speriat pe seniori, ne spune doamna Ludmila Carp, membra Grupului de Seniori „Albinuțele” din s. Albinețul Vechi „Am participat la un dans modern, se numește „Makarena” și noi ne-am simțit ca tineri. Este foarte important ca noi să-i atragem pe aceștia în vârstă la fel de fel de festivaluri ca să vadă cât este de frumos, cât este de plăcut și că primim o dispoziție foarte bună”.
Iar duminică, 18 septembrie 2022, seniorii din nordul țării și-au dat întâlnire în orașul Fălești pentru a lua parte la cel mai mare festival dedicat buneilor și a premia câștigătorii la concursurile online.
Titlul „Miss Bunica și Mister Bunelul” a fost câștigat de cuplul Mihail și Lidia Lupașcu din satul Mărăndeni, raionul Fălești. Iar Grupul de Seniori „Ciuhureanca” din s. Horodiște, r. Rîșcani sunt învingătorii concursului „Buneii dansează modern”.
Vizitatorii au avut ocazia să participe în cadrul atelierelor de creație păstrătoare de tradiții, unde s-a cioplit în lemn, s-a modelat în lut, s-a împletit din pănuși, s-a țesut covoare, s-a cusut cămașe cu altiță și ii, s-au decorat biscuiți cu glazură și chiar s-au transformat anvelope în figurine decorative.
De asemenea, oaspeții evenimentului au putut admira, dar și procura lucrări de artizanat și produse naturiste de la meșteri populari și agenți economici. Cu expoziție de bucate vin și seniorii din s. Albinețul Vechi. Ala Țaranu, primărița comunei Albinețul Vechi, „La festival prezentăm din tradițiile satului nostru: copturile și mâncărurile tradiționale din satul nostru. Este un festival binevenit și, în genere, este o activitate foarte bună pentru că ne consolidează, ne face să fim mai tineri și mai cu energie.”.
Parcul Central din orașul Fălești s-a transformat într-un cadru prielnic pentru consolidarea relației dintre generații, unde, buneii împreună cu nepoții au luat parte la atelierele de creație, expoziții și concursuri. Alina Mîțu, președinta Comitetului Coordonator Local din s. Năvîrneț ne spune „Am venit cu nepoțica pentru a-i inspira din tradițiile care se moștenesc din neam în neam. Buneii îmbătrânesc alături de noi, deci îmbătrânesc mai activ, mai vesel, cu zâmbet pe buze. Ei se simt importanți și noi ne simțim mai fericiți alături de ei.”
La festival au fost prezenți și oaspeți din România, care și-au manifestat interesul de a susține și participa la edițiile ulterioare a festivalului. Astfel în perspectivă, festivalul are tentație de a deveni de nivel internațional cu participarea seniorilor de peste Prut. Ion Stoian, reprezentantul Consiliului Județean Iași „Am sesizat cât de bine țineți la tradiții, faptul că duceți mai departe tradițiile și respectați și omagiați pe cei care sunt la vârsta înțelepciunii și a experienței de viață pe care ne-o pot da tuturor celor mai tineri. Țin să menționez că vom fi mereu și nu vom precupeți nici un efort pentru a fi alături de conducerea raionului în toate proiectele pe care le vor avea și vor duce către binele și bunăstarea cetățenilor.”
Menționăm că Festivalul „Bunica și Bunelul Fest” se va desfășura ulterior în orașul Fălești, devenind astfel, cartea de vizită a raionului. Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești „După mine, un festival de importanță națională fiindcă, anume prin asemenea evenimente se promovează tradițiile și valorile noastre. Noi știm că buneii sunt acei care transmit estafeta nepoților, copiilor. Totodată, pentru anii care urmează ne-am luat angajamentul ca să organizăm acest festival pentru toți locuitorii din țara noastră”.
Atmosfera de sărbătoare a fost creată de formațiile artistice din raionul Fălești precum și din raioanele Glodeni, Sîngerei, Edineț, Ungheni, Rîșcani, Drochia și Călărași.
Ediția a V-a a festivalului „Bunica și Bunelul Fest” a fost organizată de către Consiliul Raional Fălești în parteneriat cu Asociația Obștească CASMED, Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova și Primăria or. Fălești cu sprijinul financiar al USAID Moldova și Crucea Roșie din Elveția.
Parteneri media: Ziarul de Fălești, Radio Eco FM Fălești, TV Nord.