Eveniment regional: Comunități Prietenoase Vârstei – o investiție în viitor
| 20.12.2023La inițiativa Asociației Obștești „CASMED” în municipiul Bălți a avut loc evenimentul regional „Comunități prietenoase vârstei – o investiție în viitor”. Au fost abordate aspecte legate de îmbătrânirea activă, sprijinul comunitar pentru persoanele în etate și îmbunătățirea calității vieții acestora.
Promovarea conceptului de comunitate prietenoasă vârstei, conform îndrumărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se dovedește a fi eficientă și în cazul Republicii Moldova. După mai bine de patru ani de implementare în 35 de localități din raioanele Fălești și Edineț, rezultatele inițiale sunt vizibile: sute de persoane în vârstă au aderat cu entuziasm la ideea de a face parte din grupurile de inițiativă, în timp ce aproximativ 35 de autorități locale au sprijinit inițiativele vârstnicilor, dezvoltând strategii locale orientate către o comunitate prietenoasă vârstei. Această abordare contribuie la implementarea cu succes a Programului Național privind Îmbătrânirea Activă și Sănătoasă aprobat de Guvern pentru perioada 2023-2027, având ca scop crearea unui mediu propice pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă.
Confirmarea impactului benefic al implicării sociale a persoanelor în vârstă asupra stării lor de sănătate și bunăstării provine din studiul “Participarea socială a vârstnicilor în regiunea rurală”. Rezultatele preliminare ale acestui studiu au fost expuse în cadrul evenimentului.
Conform cercetării, s-a constatat că persoanele în vârstă care locuiesc în comunități prietenoase vârstei sunt mai active din punct de vedere social în comparație cu cele care trăiesc în comunități care nu adoptă un astfel de model. Această tendință se explică prin faptul că comunitățile prietenoase vârstei sunt proiectate pentru a facilita implicarea socială a persoanelor în vârstă, oferind diverse oportunități de a participa la activități sociale, precum voluntariatul, aderarea la grupuri sociale și participarea la evenimente comunitare.
La deschiderea evenimentului, Natalia Postolachi, Directoarea executivă a Asociației Obștești „CASMED”, a reiterat necesitatea adoptării unor măsuri menite să răspundă la nevoile legate de îmbătrânire și să facă mai ușoară viața persoanelor în etate, „o comunitate prietenoasă vârstei este caracterizată de o atmosferă incluzivă, în care persoanele în vârstă se simt confortabil, apreciate și în siguranță. Aceștia sunt activ implicați în viața localității și contribuie la dezvoltarea acesteia. Într-o astfel de comunitate, spațiile și clădirile publice sunt accesibile, iar serviciile și programele sunt adaptate necesităților persoanelor în etate. Mai mult, se acordă o atenție deosebită tratamentului cu demnitate și respect față de vârstnici.”
Reprezentantul Crucii Roșii din Elveția în Moldova, Viorel Gorceag, a subliniat că Moldova se confruntă cu schimbări sociale semnificative, „observăm că oamenii trăiesc mai mult, speranța de viață a crescut, dar, în același timp, numărul de nașteri scade, iar nivelul migrației este ridicat. Aceste tendințe conduc la o creștere a numărului de persoane în vârstă în țară. Estimările ne arată că fiecare a treia persoană peste 25 de ani va fi o persoană vârstnică. Întrebarea cheie este cum vor trăi acești oameni peste 20 de ani, cum sunt integrați în societate astăzi și cum sunt implicați în comunități. Deja de mai bine de 10 ani, Crucea Roșie din Elveția sprijină inițiativele pentru persoanele în vârstă, susținând grupurile de inițiativă și comunitățile care doresc să devină prietenoase vârstei. Dacă privim retrospectiv la comunitățile care au adoptat această direcție, putem observa diferențe semnificative în ceea ce privește integrarea persoanelor în vârstă în viața de zi cu zi și gradul lor de incluziune socială.”
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale, experți, donatori, coordonatori ai grupurilor de inițiativă și reprezentanți ai sectorului asociativ din Republica Moldova.
Aliona Crețu, Șefa Serviciului politici demografice, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a salutat inițiativa și scopul evenimentului, menționând că „subiectul referitor la crearea comunităților prietenoase vârstnicilor este deja un concept larg implementat în țările europene, și ne bucurăm să constatăm că, treptat, acest trend devine tot mai prezent și în țara noastră. Prin intermediul Programului Național privind Îmbătrânirea Activă și Sănătoasă, aprobat de Guvern, avem intenția de a îmbunătăți progresiv această perspectivă în decursul anilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale apreciază mult activitatea organizațiilor neguvernamentale care promovează respectarea drepturilor persoanelor în vârstă și care organizează diverse activități dedicate acestora. Printre aceste organizații, se remarcă și CASMED, care dispune deja de o bogată experiență în implementarea unei varietăți de programe și proiecte destinate persoanelor în etate.
Evenimentul regional “Comunități Prietenoase Vârstei – o investiție în viitor” a reprezentat o oportunitate semnificativă de a evidenția rolul crucial al participării sociale a persoanelor în vârstă și de a sensibiliza comunitățile cu privire la avantajele aduse de acest aspect.
Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de AO „CASMED” cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția.