Comunitate prietenoasă vârstei

Populația lumii îmbătrânește rapid, iar acest lucru se întâmplă și în țara noastră. Pentru a răspunde la nevoile legate de îmbătrânire și a ușura viața persoanelor în etate, Organizația Mondială a Sănătății propune ca fiecare localitate să devină mai prietenoasă vârstei, prin îmbunătățirea următoarelor aspecte:

 

Spatii si cladiri publice

Persoanele în etate își doresc și au nevoie de locuri unde să se adune împreună, la aer liber sau spații închise. Deopotrivă cu vârstnicii, persoanele cu dizabilități sau mămicile cu cărucioare – toți vor aprecia existența unei rampe de acces sau a unui lift în interiorul clădirilor publice. 

De asemenea, toți membrii comunității se vor bucura dacă în incinta acestor clădiri vor fi disponibile WC-uri sau bănci pe care să se așeze în timp ce așteaptă să fie deserviți.

Locuinte

Persoanele în etate își doresc și au nevoie să-și trăiască bătrânețea în case trainice, unde să existe apă potabilă, sistem de canalizare, podea sigură, sobă funcțională, geamuri bune, să fie montate detectoare de fum, iar pragul la intrarea din casă să fie cu trepte comode.

Participare Sociala

Persoanele vârstnice își doresc și au nevoie să rămână active în societate, să participe la evenimente culturale și sociale alături de alți membri ai comunității, să se simtă mai bine fizic și mental, ca să prevină boala și izolarea.

Participare civica si angajare

Persoanele vârstnice își doresc și au nevoie să fie implicate în viața localității și, împreună cu alți locuitori să contribuie la dezvoltarea ei, să li se recunoască calificările și experiența, să participe la procesul de luare a deciziilor, să li se ofere oportunități de angajare, de voluntariat, de a-și petrece timpul plăcut și util.

Transport

Persoanele în etate își doresc și au nevoie de stații acoperite, amenajate cu bănci, unde să se adăpostească de ploaie, vânt, ninsori. 

Transportul public să poată fi accesat din orice zonă a localității, iar costul să fie convenabil.

Intrarea în unitățile de transport public să fie accesibilă persoanelor care nu pot ridica trepte înalte, sau să existe rampă pentru scaun rulant (în autobuze și troleibuze).

Servicii incluzive

Persoanele în etate își doresc și au nevoie de servicii sociale și de sănătate calitative și accesibile: îngrijiri la domiciliu, spitale, centre de sănătate, precum și de servicii publice: farmacii, frizerii, ateliere de croitorie, spălătorii, etc.

Prestatorii de servicii consultă vârstnicii și alți membri ai comunității despre nevoile pe care le au și calitatea serviciilor primite.

Comunicare si informare

Persoanele vârstnice își doresc și au nevoie să cunoască noutățile din comunitate, să citească anunțurile de pe panourile informative, din ziare, precum și să asculte știri la radio sau televizor, să poată comunica la telefon, să aibă acces la bibliotecă, la internet, să comunice pe rețele de socializare, inclusiv să fie invitate la adunările de informare în comunitate.

Respect si Incluziune sociala

Persoanele vârstnice își doresc și au nevoie să li se respecte drepturile, modul de viață, deciziile și alegerile luate, să nu fie discriminate sau marginalizate din cauza vârstei sau nevoilor specifice.
Cei mai mulți dintre vârstnici își doresc să socializeze cu familia și alți membri ai comunității și să fie vizitați cât mai des, dacă nu își pot părăsi locuința.

Beneficiile unei Comunități Prietenoase Vârstei (CPV):

  • Oamenii sunt informați, auziți și pot să se expună.
  • În comunitate există locuri și evenimente unde oamenii de toate vârstele pot să socializeze
  • Oamenii se simt importanți și utili comunității, indiferent de vârsta care o au
  • Oamenii sunt solidari și grijulii reciproc, cei mai vulnerabili nefiind lăsați în urmă
  • Infrastructura este adaptată oamenilor care au necesități speciale de acces
  • Oamenii participă la crearea unei comunități în care le-ar plăcea să îmbătrânească.

 

Începând cu anul 2017, și localități din Republica Moldova și-au propus să devină prietenoase vârstei. Astfel cetățenii din 15 localități din raioanele Florești, Șoldănești, Rezina și Sîngerei, au reușit să dezvolte peste 200 inițiative prietenoase vârstei. Experiența acestor comunități a fost transpusă în Ghidul de bune practici în dezvoltarea unei Comunități prietenoase vârstei

În anul 2020, acestor comunități li s-au alăturat alte 10 localități din raioanele Fălești și Edineț. În 2021, în raionul Fălești a fost elaborată Strategia Raională CPV, care include acțiuni de plan raional, menite să îmbunătățească viața vârstnicilor.

Cu suportul programului de granturi mici, parte a proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” finanțat de către Crucea Roșie din Elveția, au fost susținute 24 inițiative prietenoase vârstei, care au rezultat în crearea de zone de odihnă (parcuri și foișoare), terenuri de joacă dotate cu utilaje sportive, amenajarea unor piețe locale și a unui teatru de vară, amenajarea și dotarea cu echipament a unui Cămin cultural și a unui Centru social, etc.

Harta localităților