Senioarele de la Sărata Veche – despre cum e să fii important la vârsta a treia
| 10.01.2022În 2017, într-un val cu alte câteva localități, și în com. Sărata Veche, r. Fălești s-a format un grup de seniori – Țărăncuța. De atunci, grupul desfășoară activități pe mai multe direcții, cele mai importante fiind activitățile culturale și de conservare a patrimoniului cultural, dar și activități de voluntariat și caritate pentru vârstnicii din localitate..
În Sărata Veche sunt mai multe persoane care au nevoie ca cineva să le viziteze și să mai stea de vorbă cu ei, astfel senioarele din grup „și-au distribuit” vârstnicii în așa fel, încât să poată să le acopere nevoia de comunicare tuturor.
Ecaterina B. se numără printre membrele care se descurcă la superlativ cu această misiune, firea ei sociabilă pliindu-se perfect cu setea de vorbă a seniorilor rămași acasă. Marea parte a timpului săuEcaterina îl dedică pentru a-și crește nepoții, aceasta fiind ocupația sa de bază deja de 8 ani. Părinții fiindu-le plecați la muncă peste hotare, toți cei 4 nepoți și nepoate au crescut în casa bunicii, ea având grijă ca dragostea și căldura părintească să nu le lipsească acestora.
Ecaterina este și membră a Grupului de Seniori „Sărăteanca”. Aici vine de cel puțin 2 ori pe săptămână și primește plăcerea de a se afla printre semenele care au aceleași interese și valori ca și ea.
Autoritatea publică locală le susține și le oferă oportunități pentru ca ele să se afirme și să contribuie la dezvoltarea comunității. Recent, grupul a beneficiat de sprijin financiar în cadrul programului de mini granturi „Comunitate Prietenoasă Vârstei”, parte a proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, grație căruia au amenajat un Centru social unde desfășoară diverse activități pentru și cu seniorii din localitate. Aici practică să organizeze întâlniri multi-generaționale/între generații cu vârstnici și tineri din localitate, unde discută despre istoria satului, simbolurile, tradițiile și obiceiurile locului, dar și ideile pe care le au pentru a petrece util și plăcut timpul împreună, or și seniorii, și tinerii spun că au ce învăța unii de la alții.
„În ultima vreme în sat au reînviat multe din tradițiile vechi ale satului, inclusiv . Venim cu drag în viața oamenilor din localitate, ca să le prezentăm și să promovăm aceste tradiții. Copii și tinerii din ziua de astăzi nu mai cunosc cum erau obiceiurile de iarnă, iar noi le ținem minte din copilărie, și iată avem ocazia să mergem împreună cu ei să le organizăm.” Maria Chilaru, membră a grupului
Și-au asumat nobila misiune de a colecta material și scrie istoria satului Sărata Veche. Pentru aceasta, colindă mahalalele cu reportofonul în mână și vorbesc cu vârstnicii care încă mai păstrează povestea acestor locuri.
Grupul de seniori „Țărăncuța” este pentru membrii săi o platformă unde să se afirme și să își împărtășească din experiența și talentul pe care îl au. Așa, meșterițele populare au un loc unde să își expună frumoasele lucrări pe care le-au elaborat, dar și evenimente unde să împărtășească meșteșugul și altora, grupul organizând periodic master-class-uri.
Alexandra Răilean, membră a grupului, are un hobby „de o viață”, cum spune ea: tricotează. Tricotează diverse articole vestimentare, iar pentru toate membrele grupului a tricotat ciorapi, ca să le fie călduț. Ciorapi a făcut și pentru mascotele „Bunica & Bunelul Fest”, festival la care participă cu drag încă de la prima ediție. La întâlnirile grupului cu vârstnici și tineri din comunitate povestește despre cele mai interesante obiceiuri pe care le ține minte din copilărie, iar majoritatea cântecelor vechi pe care le mai fredonează cu alte membre din grup sunt cele de care ea își amintește că le cânta în copilărie cu surorile, când mergeau și veneau de la câmp.
„Faptul că facem parte din grupul de seniori „Țărăncuța” ne-a schimbat viața. Aproximativ toate doamnele din grup au un hobby pe care îl împărtășesc aici cu noi, precum am și eu – confecționarea păpușilor din pănuși. Aceste pasiuni ne transformă radical viața. Dacă înainte mai priveam televizorul, acum nu mai avem timp de el, muncim cu râvnă la pasiunile noastre,” Ne mărturisește Eugenia Voinotinschi, și ea meșteriță populară.
O realizare de care sunt mândri este un alt proiect obținut cu sprijinul APL, în cadrul căruia au dotat cu echipament și materiale un atelier de țesut covoare. Aici au instalat 4 războaie de țesut, unde cu ghidarea grijulie a doamnei Eugenia – și ea membră a grupului -țes adevărate povești și lasă viu meșteșugul generațiilor care vin din urmă. Multe dintre senioare au avut această ocupație când erau copile, iar această activitate le dă posibilitatea să se simtă tinere din nou…
Majoritatea doamnelor din grupulde seniori sunt și membre ale ansamblului etno-folcloric din localitate, iar șezătorile lor în sala de țesut covoare sunt adevărate concerte cu muzică vie, cântecele pe care le cântă fiind și acestea nestemate numai bune de colectat și păstrat cu sfințenie.
Agenda pentru luna decembrie este plină – vor participa la diverse evenimente legate de sărbătorile de iarnă. Ele spun cu amuzament că nu au timp să bată copiii la cap, ei fiind aceia care le sună, să vadă dacă e totul bine. Au devenit adevărate vedete în ultimii ani, fiind invitate la diferite emisiuni TV populare din țară.
„Cântăm, dansăm și meșterim și activ îmbătrânim” – acesta este motto-ul pe care l-au pus sub icoană și care le ajută să treacă prin provocările vieții.
Dornice de a învăța, dau curs la toate oportunitățile care le ies în cale, ducând acasă tot felul de trofee și fiind mândre că se numără printre pionerii unui concept nou în țară, dar atât de necesar pentru ca să se simtă bine – îmbătrânirea activă și pozitivă.
„Viața la grupul de seniori „Țărăncuța” este foarte interesantă. Înainte aveam o viață mai monotonă, ne gândeam la problemele noastre, la necazuri pe care le avem. Acum nu reușim să ne gândim la ce ne macină, uităm de boli, iar viața e bogată cu evenimente care ne bucură. Suntem solicitați, întrebați… Ni se solicită părerea, avem o colaborare activă cu actorii locali, care ne susțin și ne apreciază. Avem cu ce ne ocupa și suntem profund mulțumite de felul cum activitatea grupului ne schimbă viața.” Lucia Huțanu, Coordonatoare a Grupului de Seniori