SCHIMBAREA E POSIBILĂ ȘI LA 60 +
| 05.04.2023La nordul Moldovei, în raionul Edineț, chiar pe malul Prutului, se întinde un sat pitoresc, cu un nume deosebit de gingaș și poetic – Viișoara. E un sat cu oameni vrednici și gospodari care au grijă unii de alții și împreună de comunitatea în care trăiesc.
Viișoara este un sat din raionul Edineț cu o populație de 1339 de locuitori, dintre care 511 (37,4% ) au vârsta de 50+. Lipsa locurilor de muncă a afectat și această localitate, o mare parte din bătrâni sunt la întreținerea copiilor și rudelor, însă sunt și vârstnici care sunt la îngrijirea autorităților locale, dat fiind faptul că tot mai mulți tineri pleacă peste hotare, vârstnicii rămân singuri, neajutorați. Din această cauză, dar și din cauza singurătății, a problemelor de sănătate aduse de vârstă, a pensiilor extrem de mici, este nevoie de mai mult sprijin, de mai multă grijă și implicare.
Pentru a soluționa această problemă, satul Viișoara a găsit un partener de încredere și anume Asociația Obștească CASMED. Despre CASMED a aflat mai întâi Ina Ciubotaru, primara satului, de la alți colegi primari din raion. Autoritățile publice locale din Viișoara au o colaborarea frumoasă cu AO CASMED încă din 2016, dezvoltând servicii incluzive pentru susținerea populației vulnerabile, cum ar fi serviciile socio-medicale de îngrijire la domiciliu și serviciul de cantină socială, livrând mese calde pentru persoanele defavorizate în perioada rece a anului.
AO CASMED acordă o atenție deosebită conceptului de îmbătrânire activă și pozitivă, motivând persoanele în etate să participe activ în viața socială, civică, economică și culturală a comunităților. În august 2017, în Viișoara s-a creat Clubul Seniorilor „Viișorenii”. A fost o provocare anevoioasă și grea la început. Neîncrederea, lipsa de experiență, frica de ce o să spună lumea au fost bariere pe care le-a întâlnit grupul. Cu timpul însă, au reușit să le depășească pe toate și să devină un grup consolidat, care se poate lăuda cu multe realizări și activități frumoase. Acest fapt se datorează și implicării AO CASMED, care a organizat cu regularitate diverse instruiri de capacitare pentru membrii Clubului de Seniori, cum ar fi: managementul echipei, leadership, comunicare și relaționare cu actorii comunitari, atragere de fonduri, mobilizare comunitară, etc.
Activitatea Clubului de Seniori „Viișorenii” a început la 25 decembrie 2017, cu evenimentul „Am pornit să colindăm”. Membrii grupului, 18 la număr la momentul acela, au împărțit din bucuria, lumina și puținul pe care îl au cu alți consăteni. Astfel, 24 de persoane singuratice din localitate au primit colindători și mici cadouri: dulciuri, crăciunei, plăcinte, ștergare în ajunul sărbătorilor de iarnă.
„Ne-a impresionat mult că fiecare dintre ei ne-au întâmpinat cu lacrimi în ochi, mulțumindu-ne că i-am vizitat. Atunci am înțeles că oamenii au nevoie de noi, că suntem în stare să ajutăm alte persoane, să-i facem fericiți. Iar făcându-i fericiți pe alții, devenim și noi mai fericiți, mai împliniți” ne spune Doamna Eugenia Guriev, membra Clubului de Seniori „Viișorenii”.
Punctul culminant în consolidarea grupului a fost organizarea șezătorii „De la lume adunate, de Sfântul Ion depănate” care a avut loc la 20 ianuarie 2018. Marea sărbătoare a adunat la Casa de Cultură întregul sat, dar și oaspeți din conducerea raionului, primari din alte localități și reprezentanți ai presei. După cum o spune chiar coordonatoarea grupului, Galina Spataru, „Succesul a fost răsunător, iar bucuria membrilor grupului – nemărginită. Toți eram dornici de a organiza noi activități.”
Doamna Galina Spataru își amintește că „Primii 2 ani, Clubul de Seniori se numea „Speranța” și avea motto-ul „Dum spiro, spero”. Mai apoi, am hotărât să schimbăm denumirea, căci nu e de ajuns numai să sperăm, noi trebuie și să activăm, să ne facem mai calitativă nu numai propria viață, dar și a celor din jur. Pentru aceasta este nevoie de o schimbare și schimbarea începe cu fiecare dintre noi”. Pornind de la această idee, au decis să schimbe numele grupului în „Viișorenii”, de la denumirea localității, iar motto-ul care îi motivează s-a născut din experiența avută în cadrul grupului și este „Viața este extraordinar de frumoasă și la 60+”.
În prezent, Clubul Seniorilor „Viișorenii” are 39 de membrii, dintre care 10 bărbați și 29 de femei. Zece membri au vârsta cuprinsă între 71-75 de ani, iar 3 – între 76-80 de ani. Cei mai vârstnici membri sunt Alexei Cobileanschi și Vladimir Voloșenco care anul acesta au îndeplinit 80 de ani. Vladimir Voloșenco zice „Am devenit o familie unită, în care fiecare membru se simte important, respectat, apreciat și ajutat. Fiecare dintre noi știe cu certitudine că nu este singur și că are cu cine împărtăși și bucuriile, și necazurile. De 5 ani sunt membru al Clubului Seniorilor. În acești ani, am văzut atâtea lucruri frumoase, cât nu am văzut în viața mea. Sunt un om fericit.”
Clubul Seniorilor „Viișorenii” promovează conceptul de îmbătrânire activă și sănătoasă, organizând diverse activități culturale, sportive, de caritate, de voluntariat, implicându-se, de asemenea în identificarea problemelor cu care se confruntă vârstnicii, soluționarea acestora și participarea în procesul decizional alături de autorități. Toate aceste activități au contribuit la schimbarea atitudinii nu doar a membrilor grupului, dar și a rudelor și a locuitorilor satului.
Clubul Seniorilor „Viișorenii” întreține relații de parteneriat cu majoritatea actorilor din comunitate: APL, Biblioteca publică, gimnaziul, grădinița, Centrul pentru Persoanele în Etate, Centrul pentru Copiii Aflați în Dificultate, Casa de Cultură, Comitetul Coordonator Local. Împreună cu APL și CCL, Clubul Seniorilor „Viișorenii” participă la implementarea activităților din cadrul Strategiei pe Comunitate Prietenoasă Vârstei, strategie elaborată în 2020 cu implicarea activă a comunității.
Galina Spataru, coordonatoarea Clubului de Seniori „Viișorenii” menționează că „autoritățile locale sunt întotdeauna deschise pentru colaborare, ne susțin inițiativele. Ina Ciubotaru, primara satului Viișoara, mereu ne încurajează și face tot posibilul, pentru ca satul să devină cu adevărat o Comunitate Prietenoasă Vârstei iar viișorenii – să îmbătrânească activ și sănătos. Suntem mândri să spunem că satul Viișoara a fost recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății precum o Comunitate Prietenoasă Vârstei”, alăturându-se Rețelei Globale OMS pentru orașe și comunități prietenoase cu vârsta. Sătenii urmăresc cu atenție activitatea clubului, mai mulți voluntari ne ajută în caz de necesitate, unii participă cu plăcere la acțiunile organizate, vin cu propuneri. Datorită acestei conlucrări fructuoase, oamenii au înțeles, că nu trebuie să aștepte ca cineva să le rezolve problemele, că e necesar să fie mai activi și numai prin eforturi comune pot obține rezultatele dorite.”
Patronela Timercan de 26 de ani, reprezentantă a tinerei generații ne spune: „Sunt nespus de bucuroasă că în Viișoara activează Clubul Seniorilor „Viișorenii” și că buneii mei sunt membrii lui. Ei sunt mult mai fericiți, au multe ocupații interesante și nu se mai gândesc atât de mult la bolile lor. Au devenit mai optimiști.”
Din 2017 până în prezent, Clubul Seniorilor a organizat diverse activități, le vom menționa doar pe câteva:
- 3 Festivaluri Regionale ale Seniorilor, la care au participat Grupuri de Seniori din raioanele Fălești, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Șoldănești, Ungheni, Sîngerei, Edineț;
- activități de caritate cu genericul „Grăbește-te să faci un bine”;
- au participat la proiectul „PhotoVoice – un alt mod de implicare a cetățenilor”, reușind să obțină construcția unei stații de așteptare în partea de est a satului;
- ore de sănătate: exerciții practice de Kinestetics, masă rotundă „Importanța plantelor medicinale în viața omului”, starturi vesele;
- acțiuni periodice de salubrizare, de înverzire a plaiului, de protecție a mediului înconjurător;
- master class-uri „Cu buneii în bucătărie – gustos și sănătos: pregătirea bucatelor tradiționale, prepararea dulciurilor, împletitul colacilor;
- crearea cercului „Stativele fermecate”, unde seniorii țes covoare la comandă, învățându-i, totodadă, și pe cei mai tineri frumosul meșteșug lăsat ca tezaur de strămoșii noștri;
- activități sociale, educaționale și sportive de incluziune a refugiaților din Ucraina;
- realizarea vizitelor de lucru și a schimbului de experiență cu alte Grupuri de Inițiativă din țară, participând activ la multe activități organizate nu numai în sat, dar și în raion și țară: „Toamna de aur a seniorilor” din Sofia, Drochia; „Lume, lume, hai la glume” din Sărata Veche, Fălești; „Preacurată-i fața pâinii” din Horodiște, Rîșcani; „Așa-i viața omului” din Corpaci, Edineț ș.a;
- instruiri practice și lecții digitale de utilizare a calculatorului și a noilor dispozitive de comunicare online, etc.
- Participarea în fiecare an la Festivalul buneilor, „Bunica și Bunelul Fest”.
Toate aceste activități, dar și altele, au oferit posibilitate seniorilor nu doar să comunice, să se odihnească activ și sănătos, să reînvie unele tradiții ale viișorenilor, să îmbunătățească relațiile intergeneraționale, dar și au contribuit la creșterea stimei de sine a vârstnicilor, la creșterea încrederii în forțele proprii și la îmbunătățirea stării de bine.
Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova a realizat în perioada octombrie-noiembrie 2020 un studiu în rândurile vârstnicilor din Grupurile de Inițiativă – membre ale Rețelei pentru a identifica riscurile și nevoile cu care se confruntă aceștia. Sondajul a arătat că un sfert dintre cele 1011 persoane chestionate sunt expuse unui risc ridicat de izolare socială.
“Conlucrarea cu CASMED are multe beneficii pentru „Viișoreni”: au acumulat cunoștințele necesare anume pentru vârstnici, au învățat să nu fie indiferenți față de tot ce îi înconjoară, au căpătat încredere în forțele proprii, au devenit deschiși pentru schimbare. Grație Casmed, CS „Viișorenii” au devenit membri ai unei familii mai mari de grupuri, care la 20 decembrie 2019, împreună au creat Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova, o platformă de comunicare și schimb de experiență privind îmbătrânirea activă și sănătoasă în rândurile vârstnicilor, platformă din care la moment fac parte 18 grupuri” – ne spune la final Galina Spataru, coordonatoarea CS „Viișorenii” & vicepreședinta RNSAM.
Membrii Clubului Seniorilor „Viișorenii” sunt oameni simpli, dar buni la inimă și sunt gata oricând să-și împărtășească experiența, să-i ajute pe cei aflați în dificultate. Pe parcursul celor 5 ani de activitate a clubului, ei s-au convins și îi conving și pe cei din jur prin propriul exemplu, că bătrânețea nu e doar boală, depresie, inactivitate, ci este o etapă a vieții, una la fel de frumoasă și încărcată cu evenimente și emoții la fel ca celelalte. E alegerea fiecărei persoane cum să privească această etapă firească din viața unui om – bătrânețea. Pentru toți acei care doresc să își facă viața mai frumoasă, mai plină de conținut și după 60 + este necesar ca să rămână activi, să-și trateze la timp eventualele boli, să facă mișcare, să evite singurătatea. Este necesară, de asemenea, stimularea intelectuală și evitarea excesului de medicamente, precum și să continue să fie implicați în viața socială și civică a comunității, contribuind prin propria experiență, susținere și idei la prosperarea satului natal.