Îmbătrânire activă la Corpaci, r. Edineț
| 02.12.2021Eugenia Jelihovschi (76 de ani) din Corpaci, raionul Edineț, este membră a Grupului de Seniori „Romantica”. Ea este cu adevărat pasionată de alimentație sănătoasă și de ierburi. „Secretul longevității este în produsele naturale și mâncare sănătoasă. Pasiunea mea de a le descoperi și promova a apărut când copiii mei au părăsit casa părintească și am început să trăiesc singură. Copiii mei sunt deja independenți, nu vor să mă deranjeze cu grijile și nevoile lor. Ei îmi spun: „Mama, toată viața tu ai avut grijă de noi și de tata, dar acum, te rugăm, ai grijă de tine, gândește-te la tine.’” „Fiica mea m-a învățat să folosesc internetul, Google, YouTube și rețelele sociale. La început cu greu mă descurcam cu acestea, apoi am scris într-un caiet ce să fac, pas cu pas, iar acum mi s-a întipărit bine în memorie și găsesc ceea de ce am nevoie”.
Eugenia s-a născut la Nicoreni, raionul Râșcani. Și-a cunoscut soțul când a început să lucreze ca profesoară la Brătuleni, raionul Ungheni. Amândoi au avut copii din căsătoria anterioară – Eugenia un băiat și soțul ei două fete. Când Eugenia era însărcinată, s-au gândit să se mute, pentru că în sat nu exista transport regulat, iar în zilele ploioase era greu să ieși din sat, acest lucru devenind mult mai dificil odată cu nașterea unui copil. S-au mutat la Drăgușeni, raionul Nisporeni, unde au locuit timp de 2 ani. Întrucât nu aveau rude în acest sat și își petreceau sărbătorile singuri, familia a decis să se mute în localitatea natală a soțului Eugeniei din raionul Edineț. Așa că în 1969 s-au mutat în satul Corpaci. „Locuiesc aici deja de 52 de ani. Este o viață de om…”, spune Eugenia.
Eugenia a lucrat ca profesoară de limbă română și franceză. Împreună cu soțul ei, și-au construit o casă, lăsându-și copiii mici cu bunica. „Am început să construim casa și aveam nevoie de bani. Și m-am dus la muncă imediat după ce am născut. Eram tineri și nu ne temeam de greutăți”.
Soțul Eugeniei a decedat acum 20 de ani din cauza diabetului. Atunci ea a renunțat la serviciu. La acea vreme, era bolnavă, avea hipertensiune arterială, ateroscleroză și hepatită C. Dar a reușit să le trateze și să se facă bine. „Am început să am mai multă grijă de mine, să mănânc sănătos și la timp. M-am descurcat cu multe dintre bolile mele fără să merg la medic, doar cu diverse ierburi și rețete naturale”. Așa s-a născut pasiunea ei pentru ierburi. A citit multe despre acest domeniu, iar când a învățat să folosească internetul, Eugenia și-a tot îmbunătățit cunoștințele despre acestea.
Când copiii au crescut, au plecat la muncă în străinătate, fiica în Grecia și fiul în Germania. Are și doi nepoți care locuiesc în străinătate. „Toată Europa este a mea”, spune Eugenia cu un zâmbet trist, gândindu-se la faptul că trebuie să trăiască singură. Copiii au invitat-o să locuiască cu ei, dar ea a refuzat.
În 2018, Eugenia a venit la ședințele Grupului de Seniori creat în sat. Ea organiza lecții de sănătate pentru vârstnici și alte persoane despre ierburi și beneficiile lor pentru sănătate.
Grupul de Seniori „Romantica” a fost înființat în 2017 la inițiativa a 6 femei în vârstă active. La început, oamenii se adunau pentru a-și organiza și petrece timpul liber, socializând pe subiecte de interes comun. Treptat, membrii grupului și-au dat seama că pe lângă petrecerea timpului împreună, mai pot face și altceva. Astfel, ei au decis să sprijine și să ajute persoanele în vârstă vulnerabile din comunitatea lor, contribuind la includerea acestora în viața civică și socială a satului. „Eu am petrecut mult timp în grup. Am participat la diverse activități, deoarece, la fel ca ceilalți membri, am vrut să ajut oamenii în vârstă care sunt mai triști decât noi”.
Astfel, cu timpul, membrii grupului au organizat și au participat la mai multe activități comunitare, precum seri de socializare, mese rotunde, discuții în focus grupuri, lecții de sănătate. Ei continuă să viziteze persoane vulnerabile care trăiesc singure și să comunice cu acestea, aducându-le mâncare caldă, apă, ajutându-le să se îngrijească, sprijinindu-le ca să depășească singurătatea și riscurile izolării sociale. Grupul este implicat activ în procesul decizional la nivel local. Membrii acestuia participă la ședințele consiliului local, identifică problemele comunității și le discută cu autoritățile. Prin diverse instruiri organizate de AO „CASMED”, au învățat cum să mobilizeze oamenii din comunitate și să strângă fonduri. Cu resursele strânse, aceștia au oferit ajutoare materiale și pachete cu alimente pentru persoanele vulnerabile și au contribuit la construirea de rampe și bare de acces la instituțiile publice din localitate.
În prezent, în Grupul Seniorilor sunt 25 de membri – femei și bărbați cu vârsta cuprinsă între 65 și 82 de ani. Înainte de pandemie, membrii grupului se întâlneau de două ori pe săptămână și implementau activitățile conform planului lor de acțiune. Având în vedere situația cu COVID-19, grupul a trebuit să facă față mai multor provocări. Prima a fost imposibilitatea de a se întâlni din cauza restricțiilor și a riscului crescut de infectare, membrii fiind în grupul de risc. Comunicarea se făcea mai ales prin telefon. Când localitatea se afla sub cod roșu, membrii grupului, la fel ca și alți oameni din comunitate, se temeau enorm să nu se contamineze. Unii membri ai grupului au trecut prin experiența neplăcută a COVID-19, iar un membru al grupului a murit din cauza unor complicații. Totuși, în această perioadă membrii au menținut comunicarea telefonică. Unii dintre ei au învățat să folosească rețelele sociale, acest lucru ajutându-i să comunice cu copiii și alte persoane din grup, dar și cu membrii altor grupuri de seniori. Deși nu au avut posibilitatea să desfășoare activități în masă, așa cum făceau înainte de pandemie, ei au continuat să se sprijine reciproc, dar și pe vârstnicii vulnerabili din localitatea lor.
„Eu mă simt bine în grup, și copiii mă susțin”, spune Eugenia. „Pandemia, slavă Domnului, nu m-a afectat. Îmi întăresc în continuare sistemul imunitar și combat bolile cu ierburi, ceaiuri, frunze de salată. Eu respect măsurile de protecție împotriva infecției cu COVID. Și sunt optimistă, iar asta înseamnă mult. Sunt sigură că totul va fi bine”.