START CANTINEI SOCIALE PENTRU PERSOANELE VULNERABILE ÎN PERIOADA RECE A ANULUI
| 22.01.2024Peste 195 vârstnici singuratici, neputincioși de a-și pregăti un prânz cald în perioada rece a anului beneficiază de serviciul de cantină socială. Serviciul a început la 2 ianuarie 2024 și va funcționa timp de patru luni în comunele Corpaci, Viișoara, Parcova din raionul Edineț, și Ciolacu Nou, Risipeni, și Pruteni din raionul Fălești.
Mâncarea este pregătită în fiecare zi, în localitățile gazdă și este distribuită la casele beneficiarilor. Meniul include felul I, Felul II, pâine și un fruct.
Eugenia Cheptea, primarul comunei Pruteni, Fălești a menționat: “Recent am fost aleasă în funcția de primar al comunei Pruteni și primul lucru pe care mi-am propus să rezolv a fost ridicarea calității vieții persoanelor în etate , care o constituie majoritatea la noi în comună. Populația tânără pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun, iar vârstnicii rămân singuri și neajutorați. Iarna este cel mai greu. Când treci de 70 de ani nu mai ai forțe să rânești omătul din ogradă, asta îngreunează deplasarea la magazin să-ți cumperi o pâine. Vârstnicii au venituri mici, deoarece munca în agricultură e grea, dar slab plătită. Am mers personal în casele oamenilor cu condiții grele de trai, am stat de vorbă cu ei. Am înțeles că deschiderea cantinei sociale salvează vieți, asigură longevitatea vieții mai ales pentru cei țintuiți la pat, invalizi, vârstnici singuratici. Vârstnicii s-au bucurat foarte mult despre posibilitatea de a mânca în fiecare zi, un borș cald și o bucățică de carne, care este un deliciu pentru ei. Mulțumim partenerilor noștri AO CASMED pentru aceasta oportunitate de a purta grija pentru cei mai triști. Este pentru prima data când vârstnicii din comuna Pruteni beneficiază de serviciile unei cantine sociale si ca reprezentant al APL voi face tot posibilul ca acest ajutor vârstnicilor sa funcționeze mulți ani înainte.”
Serviciului de cantină socială are ca scop reducerea riscului de boli pentru persoane vulnerabile, cauzate de malnutriție și de condiții neadecvate de trai.
Grupele de seniori, care mai poartă denumirea de grupe de inițiativă din aceste comunități au participat la elaborarea listelor de beneficiari. Prioritate s-a oferit vârstnicilor singuratici, țintuiți la pat, cu un venit scăzut, și boli care le îngreunează existența.
Parteneri locali de implementare ai proiectului sunt autoritățile publice locale, asociații obștești locale și agenți economici. Autoritatea publică locală co-finanțează serviciul cu 20% din suma oferită, aceasta fiind o condiție de bază în procesul de selectare a partenerilor de proiect. Astfel, în comuna Parcova serviciul de Cantină socială este creat și gestionat de către primărie.
În 6 localități serviciile de Cantină socială sunt prestate de către Asociații Obștești , o APL și un SRL. Preventiv lansării proiectului, acestea au inițiat campanii de fundraising și au reușit, cu suportul membrilor comunităților și a diasporei să colecteze sume necesare de bani pentru a iniția serviciile conform tuturor standardelor de calitate.
Serviciul de Cantină socială este dezvoltat în cadrul proiectului „Suport pentru perioada rece a anului pentru cele mai vulnerabile persoane din R. Moldova”, implementat de către AO „CASMED” cu susținerea financiară a Crucii Roșii din Elveția.