SPRIJIN PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI: CURSURI DE CALIFICARE ȘI POSIBILITĂȚI DE ANGAJARE
| 21.05.2024Anastasia Kushnir a petrecut copilăria în regiunea Odessa, Ucraina. Însă, de mai bine de doi ani, viața ei a luat o altă întorsătură, fiind nevoită să fugă de război alături de mama sa și fratele mai mic. Au găsit refugiu în municipiul Bălți, Republica Moldova.
Ajutoarele oferite de ONG-uri și instituțiile de stat din Moldova nu acoperă toate nevoile familiei Anastasiei. În dorința de a-și ajuta mama și de a contribui la cheltuielile casnice, Anastasia a decis să caute un loc de muncă. Totuși, lipsa unei calificări profesionale părea un obstacol de netrecut.
“Am venit în Republica Moldova, când eram încă minoră. Am reușit să termin școala în regim online. Vedeam cât îi este de greu mamei cu 2 copii, de una singură să ne întrețină, într-o țară străină. Când a apărut stricta nevoie de bani pentru a plăti chiria, a procura mâncare, încălțăminte și medicamente mamei, mi-am dorit să găsesc un loc de muncă, să pot lua o parte din cheltuielile familiei asupra mea. Dar mi-am dat seama că nu posed nici o profesie. Specialiștii de la AO „CASMED” au analizat nevoile mele și mi-au propus să frecventez cursurile profesionale. M-am bucurat că erau acoperite de donator, căci familia mea nu are posibilități financiare mai multe, decât pentru strictul necesar.
Îndată ce am împlinit 18 ani am ales să învăț de cofetar – o profesie cu mai multe șanse de angajare, dar și cu perspective de a învăța a găti”, spune Anastasia.
Grație oportunităților oferite de AO „CASMED”, Anastasia este acum cursantă la Cursurile de formare profesională continuă, furnizate în cadrul SRL „Miracol” din Bălți. Timp de 3 luni, ea va îmbrățișa o profesie nouă, dobândind cunoștințe despre ingrediente, tehnici de decorare și prezentare, rețete clasice și moderne, utilizarea echipamentelor specifice, aspecte legate de gestionarea unei cofetării și multe altele.
Anastasia aplică cunoștințele dobândite în cadrul unui stagiu practic la magazinul „Green Hills” din Bălți. Aici, ea învață de la cofetari experimentați cum să prepare deserturi delicioase și atractive, cum să interacționeze cu clienții și cum să ofere o experiență culinară memorabilă.
Visul ei este să își găsească un loc de muncă stabil, unde să își poată pune în practică talentele și să contribuie la bunăstarea familiei sale.
Anastasia nu este singura beneficiară a programelor AO „CASMED”. 5 refugiați din Ucraina și 5 moldoveni din familii social-vulnerabile din Bălți participă la cursuri profesionale gratuite. Programul oferă o șansă valoroasă refugiaților de a se integra în societatea moldovenească și de a-și asigura un trai decent pentru familiile lor.
Programul este parte a proiectului „Împuternicirea refugiaților și a comunităților gazdă prin protecție sporită. Sprijin pentru sănătatea mintală și consolidarea capacităților” implementat de AO „CASMED” cu sprijinul financiar al HIAS Moldova.