Serviciul „CANTINĂ DE AJUTOR SOCIAL”- solidaritate pentru cei mai vulnerabili
| 24.01.2022Începând cu luna decembrie 2021, în cadrul Serviciului „Cantină de Ajutor Social”, 570 de persoane vulnerabile din 15 comunități din raioanele Edineț, Fălești, Glodeni, Rîșcani, Drochia, Rezina, Șoldănești beneficiază de prânzuri calde livrate la domiciliu:
- Viișoara, r-nul Edineț
- Corpaci, r-nul Edineț
- Parcova, r-nul Edineț
- Brînzeni, r-nul Edineț
- Cobani, r-nul Glodeni
- Sofia, r-nul Drochia,
- Mihăileni, r-ul Rîșcani
- Ciolacul Nou, r-nul Fălești
- Risipeni, r-nul Fălești
- Albinețul Vechi, r-nul Fălești
- Băhrinești, r-ul Florești
- Cuizăuca, r-nul Rezina
- Echimăuți, r-nul Rezina
- Cobîlea, r-nul Șoldănești
- Cușmirca, r-nul Șoldănești
Serviciul „Cantină de Ajutor Social” are ca scop reducerea riscului de boli pentru persoane vulnerabile, cauzate de malnutriție și de condițiile inadecvate de trai și presupune oferirea și distribuirea prânzurilor calde la domiciliu pentru minim 30 persoane în fiecare localitate.
Parteneri locali de implementare ai proiectului sunt autoritățile publice locale, asociații obștești locale, întreprinderi sociale și agenți economici. Astfel, în satele Sofia (Drochia), Parcova (Edineț) și Echimăuți (Rezina) serviciul de Cantină Socială este creat și gestionat de către primărie. În Ciolacu Nou (Fălești) serviciul de Cantină Socială este oferit de o Întreprindere Socială, iar în 11 localități de către asociații obștești.
Autoritatea publică locală co-finanțează serviciul cu 20%, aceasta fiind o condiție de bază în procesul de selectare a partenerilor de proiect.
Pentru mulți din beneficiari, acest prânz este unica sursă de alimentare pe timp de iarnă, căci pensia pe care o au sunt nevoiți să o distribuie pentru lemne, cărbuni, medicamente și plăți comunale.
Doamna Ana Ciocârlan din Ciolacul Vechi, Fălești, 88 de ani, locuiește singură și are deficiențe grave de vedere, este beneficiară a serviciului de Cantină Socială, ne spune „Eu sunt fericită că primesc zilnic prânzuri calde, căci eu nu mai sunt în stare să gătesc.”
Eugenia Lupacescu, 87 de ani din Corpaci, Edineț: „Eu sunt în pace. Eu sunt mulțumită de viața mea. Eu am făcut ce am avut de făcut. Sunt recunoscătoare că primesc prânzuri calde, mă alimentez bine, totul este delicios.”
Serviciul de Cantină socială este dezvoltat în cadrul proiectului „ Asistență pentru perioada rece a anului pentru cei mai vulnerabili în Republica Moldova”, finanțat de către Crucea Roșie din Elveția şi implementat de Asociaţia Obştească ”CASMED”, urmând mecanismul național de finanțare al cantinelor de ajutor social, în baza art. 8 al Legii nr. 81-XV din 28 februarie 2003 privind cantinele de ajutor social.