Nu e târziu niciodată să începi a gândi pe nou, deci a trăi pe nou
| 05.06.2023Săptămâna Schimbării prin Comunitate Prietenoasă Vârstei s-a încheiat în comuna Ciolacu Nou din raionul Fălești. Activitatea în cadrul Săptămânii Schimbării a demonstrat că indiferent de vârstă omul își poate schimba deprinderile, dacă de ele depinde sănătatea acestuia. Evenimentul a provocat seniorii la o serie de activități sportive desfășurate în aer liber, cu genericul „Mai sănătoși la o vârstă înaintată” precum, starturi vesele, yoga la aer liber, tratarea bolilor prin plante medicinale, pictura – drept metodă de a pune în funcțiune articulațiile mâinilor.
“Fiecare al patrulea locuitor al comunei noastre este trecut de 50. Această vârsta este însoțită de boli de articulații, atrofierea mușchilor care necesită mișcare, antrenare prin practicarea sportului, dar și alimentare sănătoasă. Anume despre acest fapt le vorbesc vârstnicilor, când se adresează la Centrul de sănătate cu plângeri și dureri ale încheieturilor la mâini și picioare, a coloanei vertebrale.” – a menționat Elena Vasilciuc, 68 ani, asistent medical com. Ciolacu Nou, Fălești.
Dacă acum câțiva ani în urmă era rușinos pentru vârstnicii de la țară să îmbrace costume sportive și să facă sport, odată cu recomandările medicilor vârstnicii au trecut peste stereotipuri și au decis să pună sănătatea pe prim plan, astfel, asigurându-și longevitatea.
“În subsolul primăriei de câțiva ani a fost depozitat echipament sportiv, dar deoarece nu era o sală reparată, încălzită pe timp de iarnă, acestea nu au fot puse în uz. Odată cu implementarea mini grantului câștigat în cadrul proiectului “Îmbătrânire și Sănătate”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția, au fost reparate și amenajate două spații în incinta Casei de cultură din Ciolacu Nou. Acum într-o sală seniorii se adună, discută și petrec timpul frumos și util, dar în alta practică sportul pe timp de iarnă. Bicicletele imobile și alt echipament sportiv sunt utilizate de vârstnici. Ei fac exerciții și spun că se simt cu mult mai energici și mai sănătoși.” – a subliniat Lilia Hîrbu, primar com. Ciolacu Nou.
Vârstnicii de la sate nu se bucură atât de des de evenimente locale, de aceea astăzi au venit cu drag să participe la activități, să îmbrace o haină care stătea demult în dulap, să se coafeze mai deosebit pentru că sunt văzuți de multă lume. Au adus cu ei lucrări brodate, împletite, țesute și le-au aranjat într-o expoziție la admirarea publicului.
“Toată viața am lucrat profesoară de educația tehnologică la școala din sat. Am învățat elevele să coase, să brodeze, să gătească. Iar acum sunt pensionară, am mult timp liber și prefer să împletesc ciorapi de lână, pe care apoi îi dăruiesc tuturor care au nevoie. Această ocupație îmi ridică dispoziția și-mi antrenează articulațiile de la degetele de la mâini, nu am când să fiu tristă, sau să mă gândesc că mă doare ceva. Astăzi, am expus câteva perechi de ciorapi la expoziție cu îndemnul către toți vârstnicii de a lua exemplul meu, pentru a petrece timpul util și cu plăcere.” – a povestit Galina Cornegruța, 70 ani, membră a Grupului de Inițiativă din localitate.
Ziua sportului pentru vârstnicii activi a fost însoțită de cântece populare, mulțumiri și aprecieri pentru mobilizare și participare activă, gustare de mâncăruri tradiționale pregătite de Grupul de Inițiativă “Raza Speranței” din com. Ciolacu Nou, dar și surpriza unui show cu spumă, pe care vârstnicii și copiii din localitate l-au văzut pentru prima dată.
“Sunt primar în s. Călinești din r. Fălești, iar astăzi urmărind după faptul cât de implicați sunt oamenii în etate în Ciolacu Nou; practică sportul, fac yoga, cântă, gătesc împreună, activează în echipe am conștientizat că regret foarte mult că localitatea pe care o reprezint nu face parte din proiectul “Îmbătrânire și Sănătate”. Astăzi am aflat cât de benefic este să dezvolți o Comunitate Prietenoasă Vârstei, unde vârstnicii sunt acele persoane cheie, care cu sprijinul comunității activează direct pentru a-și ridica calitatea vieții. Sunt mișcată de schimbările, care au avut loc în această comună. Oamenii cândva pasivi și indiferenți, pasivi, nemulțumiți de viață, acum au crezut în forțele proprii, și-au schimbat mentalitatea și încep a trăi pe nou. ” – a subliniat Ala Procopciuc, primar s. Călinești, Fălești.
Activitatea de încheiere a Săptămânii Schimbării a demonstrat că nu e târziu niciodată să începi a gândi pe nou, deci a trăi pe nou. Ceea ce anterior nu era specific vârstnicilor în special de la sate, acum este benefic și practicat de ei.
Săptămâna Schimbării prin Comunitate Prietenoasă Vârstei a fost organizată în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de AO CASMED cu suportul financiar al Crucii Roșii din Elveția.