Îngrijitor la domiciliu – serviciu așteptat și dorit de mulți vârstnici
| 22.06.2023Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, care devine tot mai numeroasă ca urmare a îmbătrânirii populației în R. Moldova. Odată cu înaintarea în vârstă, care aduce cu sine probleme de sănătate și de mobilitate, iar satisfacerea necesităților de bază devine o povară pentru mulți din vârstnici, serviciile de îngrijire la domiciliu sunt tot mai căutate. Astăzi fiecare a patra persoană are vârsta de peste 60 ani, iar fiecare a șaptea persoana vârstnică are nevoie de îngrijire socială sau medicală.
Deci, există o cerere mare de pentru îngrijiri la domiciliu, se atestă o criză de personal profesionist, cu pregătire medicală și socială, care ar putea face față acestei situații, care să livreze servicii de calitate la domiciliu.
Din nevoia de a răspunde acestor provocări a apărut ideea unui serviciu nou–îngrijiri integrate la domiciliu, care deja al doilea an se pilotează în raioanele Glodeni și Fălești în 14 localități și 150 de persoane sunt asigurate cu servicii de către 2 asistente medicale și 19 îngrijitori.
Modelul de îngrijiri integrate se bazează pe parteneriat și pe contextul local, punând în legătură îngrijitorii formali și informali, împuternicind familiile și comunitatea pentru autoîngrijire și autonomie și oferind o punte de legătură între individ, familie și comunitate, pe de o parte, și sistemul de sănătate și asistență socială, pe de altă parte. Modelul de îngrijiri integrate prevede ca un asistent medical sa coordoneze si să supervizeze activitatea a 8-10 îngrijitori, care sunt instruiți în prealabil, urmare a unui Program de Formare Îngrijitor/Îngrijitoare la domiciliu, autorizat de Ministerul Educației și Cercetării, care prevede 600 de ore de studiu. Îngrijitorii, ghidați de asistenta medicală oferă o gamă largă de servicii, cum ar fi igiena personală, pregătirea mesei, administrarea medicamentelor și monitorizarea stării de sănătate. Îngrijitorii sunt instruiți nu numai pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate, ci și pentru a construi relații puternice cu persoanele pe care le deservesc și cu familiile acestora. Ei sunt sursă de sprijin emoțional și social, oferind companie și încurajare, precum și ajutor în activitățile cotidiene, cum ar fi cumpărăturile și programarea vizitelor la medic. Pentru familia care îngrijește un membru în vârstă și neputincios, îngrijitorul este un sprijin neprețuit, ajutând la ușurarea sarcinilor și la reducerea nivelului de stres și epuizare.
În plus, îngrijitorii reprezintă și sursă de informații și îndrumare, oferind sfaturi utile despre îngrijirea persoanei în vârstă și despre gestionarea problemelor de sănătate.
,,Mă numesc Tatiana Tomac, activez la AO „CASMED” în calitate de asistentă medicală și coordonez activitatea a 9 îngrijitori la domiciliu din 7 localități ale raionului Glodeni.
Lunar acordăm suport pentru aproximativ 70 de persoane cu mobilitate redusă – persoane în vârstă, cu dizabilități și persoanelor cu diverse maladii în perioada de recuperare – care au nevoie de îngrijire socială și medicală la domiciliu. În lucrul cu beneficiarii punem accent pe menținerea și îmbunătățirea autonomiei lor, oferindu-le suportul de care au nevoie dar și încurajându-i să ducă un mod de viață activ și sănătos.
Îngrijitorii la domiciliu reprezintă elementul cheie în prestarea serviciilor integrate, aceștia având competențele necesare pentru a acoperi atât nevoile de îngrijire socială cât și o mare parte a nevoilor de îngrijire medicală, de recuperare a beneficiarilor. Aceasta î-mi permite să mă concentrez asupra cazurilor mai complicate, iar echipei noastre să acoperim nevoile sociale și medicale de îngrijiri a unui număr cât mai mare de persoane.
Cred că îngrijitorii la domiciliu ar putea deveni acea soluție care ar permite de a răspunde nevoilor de îngrijiri medicale în condițiile deficitului de personal medical calificat din R. Moldova.’’