Grupul de Seniori „Balatineanca” – acțiuni, provocări, oportunități, așteptări…
| 06.12.2022Membrii Grupului de Seniori „Balatineanca” din raionul Glodeni vin dintr-un sat pitoresc, așezat în Lunca Prutului, cu oameni frumoși la chip și suflet, harnici, primitori, cu istorie, tradiții și obiceiuri vechi.
În comuna Balatina locuiesc circa 5000 persoane, dintre care aproximativ 1000 sunt cei ajunși la vârsta înțelepciunii. Este evident că, una dintre problemele stringente cu care se confruntă cei mai mulți dintre vârstnici, este singurătatea. Aceasta, fiind cauzată de plecarea copiilor peste hotare sau stabilirea lor cu traiul în mediul urban, insuficiența de comunicare și antrenarea redusă a lor în viața comunității.
„Dacă e să vorbim despre implicarea anterioară a vârstnicilor în viața socio-economică a localității, atunci am vrea să menționăm că era o pasivitate, ei fiind lăsați în anonimat. Printre seniori, era răspândită ideea că odată ajunși la odihna bine meritată, nu mai trebuiesc nimănui. A existat un grup de senioare care s-au unit și au format un ansamblu numit „Pruteanca”. Pentru ele, repetițiile și evoluarea la diferite evenimente, însemna totul: întâlniri, comunicări, sentimentul că fac ceva bun, frumos și important pentru comunitate, dar peste ceva timp ansamblul s-a destrămat și din nou totul era inactiv.”– Maria Guțuleac, membra Grupului de Seniori „Balatineanca”.
Invitați la o întrunire cu reprezentanții AO CASMED, cei prezenți au fost informați despre conceptul îmbătrânirii active și sănătoase, care are scopul de a schimba ideea că vârstnicii sunt o povară și de a crește calitatea vieții acestora. Fiind entuziasmați de acest nou concept și atrași de ideea că pot contribui activ la binele comunității și participa la procesele decizionale, balatinenii au decis să se unească într-un grup. Astfel, la 15 aprilie 2017 s-a format Grupul de Seniori „Balatineanca” care și-a propus să-și aducă aportul în vederea soluționării și aducerii mai aproape de autorități a problemelor cu care se confruntă persoanele în etate din localitatea din care provin.
Fluxul intens de persoane la început a fost parte a procesului firesc de constituire a unui grup. Pe parcurs numărul de membri în grup a devenit mai mic, rămânând acele persoane care aveau un scop și o viziune comună, unindu-se şi lucrând împreună pentru a realiza cele propuse.
„De la început ne-a fost greu, grupul nu cunoștea și nu avea experiența de a se implica în diferite acțiuni comunitare, dar în urma instruirilor ghidate de mentorii de la CASMED, încetul cu încetul am început să creștem în activitatea noastră și a apărut încrederea în puterile noastre. Am devenit mai liberi, mai degajați în exprimare și mai importanți pentru comunitate. Iar motto-ul după care ne ghidăm este „Nu-i timp de îmbătrânit! Oamenii care au o pasiune pot schimba lumea în bine”. Am ales acest motto, deoarece reflectă multilateral activitatea noastră.” – Larisa Ianovici, coordonatoarea Grupului de Seniori „Balatineanca”
Grupul de Seniori „Balatineanca” se deosebește de alte grupuri prin activismul lor civic și implicarea determinată în procesele decizionale ale comunității. Printre măsurile întreprinse de către membrii grupului, se enumeră și efectuarea unui sondaj în comunitate, în care, au scos în evidență nevoile persoanelor în etate și singuratice. Iar, acest sondaj, a servit, ulterior, ca temei pentru scrierea a numeroase demersuri către autorități în vederea soluționării problemelor constate.
Înaintând demersuri și petiții atât către consiliul comunal Balatina, Consiliul Raional Glodeni, cât și către Parlamentul Republicii Moldova, membrii grupului au reușit să obțină un spațiu pentru desfășurarea activității, iar rând pe rând au reușit să solicite și să obțină: redeschiderea oficiului poștal în satul Tomeștii Noi, repararea treptelor la oficiul poștal din satul Balatina, construcția balustradei și a rampei, și instalarea băncilor în apropierea acestuia, amenajarea toaletelor publice la Casa de Cultură, biserică și piața din comunitate. Toate aceste petiții, demersuri, activități sunt înscrise într-un registru și păstrate cu grijă de către membrii grupului.
„Există o conlucrare benefică între GS „Balatineanca” și APL, organizând periodic mese rotunde, unde discutăm atât problemele grupului, cât și problemele din comunitate și venim cu idei, propuneri, opinii și inițiative. Ne oferă transport și ajutor financiar când este necesar grupului. La aceste întâlniri suntem ascultați de către primar cu atenție, auziți, înțeleși și susținuți într-o atmosferă binevoitoare și caldă. Deseori suntem solicitați la instruiri, acțiuni de voluntariat, reprezentăm APL Balatina la diferite festivaluri desfășurate atât în localitate cât și în raion.
Împreună cu Consiliul Comunal și GS am venit cu inițiativa către GAL „Stâncile Prutului” de a ne implica într-un proiect ce ne va oferi oportunitatea să achiziționăm un tractor pentru evacuarea deșeurilor menajere. La acest proiect a lucrat consiliera locală și membra grupului, Irina Frundina”- Natalia Cebotari, membra grupului de Seniori „Balatineanca”
Un alt domeniu pe care îi preocupă pe membrii grupului este actele de caritate și colecționarea de fonduri pentru a oferi suport persoanelor vulnerabile. Astfel, au reușit să achiziționeze bastoane și alte dispozitive ajutătoare destinate persoanelor cu nevoi speciale, iar din donațiile pe care le-au făcut, au reușit să acorde ajutor financiar persoanelor nevoiașe și celor care au avut nevoie de intervenții chirurgicale urgente.
Îmbătrânire activă și sănătoasă nu este doar un concept pentru membrii grupului, a devenit o realitate pe care o trăiesc zi de zi. Participă la numeroase activități, cum ar fi: starturi vesele, master-class-uri de pregătire a bucatelor, lecții de sănătate, excursii, etc. Iau parte la diferite festivaluri locale, raionale și republicane cum sunt: ART Fest, Festivalul Cașului, Festivalul Pâinii, Festivalul Cântă de răsună lunca, Hramul satului, Zestrea Neamului, Festivalul Cântecului Pascal, Bunica și Bunelul Fest și altele. Se implică voluntar în cadrul lucrărilor de reparație a caselor persoanelor vulnerabile și singure, la Casa de Cultură; de înverzire și salubrizare a plaiului.
„Grupul nostru este unit, binevoitor, în care predomină stimă și respect reciproc, empatia, bunăvoința, înțelegerea, cumsecădenia. Hotărârile se iau în mod democratic prin vot sau cu majoritatea părerilor care coincid. Pentru ca colectivul nostru să fie mai unit, mai prietenos, ne străduim să ne întâlnim nu numai la ședințele de lucru, dar și la întâlniri de suflet, omagiem sărbătoritele noastre, nu rareori ne întâlnim la o ceașcă de cafea, ceai, la un sfat ne împărtășim bucuriile și grijile noastre. Buna dispoziție, dorința de a organiza diferite evenimente, ne face să ne simțim importanți în tot ceea ce facem. Ne propunem ca pe parcurs să atragem cât mai multe persoane în etate la noi în grup, pentru a promova o îmbătrânire activă și sănătoasă.”– Olga Anegroaie, vice coordonatoarea Grupului de Seniori „Balatineanca”.
Grupul de Seniori „Balatineanca” face parte din Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova, reușind să organizeze și să participe la schimburi de experiență cu alte grupuri, profitând de oportunități de dezvoltare și contribuind, astfel, la promovarea unei îmbătrâniri active și sănătoase printre seniori.