COMBATEREA CRIZEI UMANITARE: AO „CASMED” SPRIJINĂ REFUGIAȚII ȘI FAMILIILE GAZDĂ DIN MOLDOVA
| 28.06.2024Imaginați-vă că vă părăsiți casa în grabă, cu doar câteva haine și puține provizii, fugind de bombardamente și de amenințarea violenței. Aceasta este realitatea a milioane de ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului.
Republica Moldova a primit cu brațele deschise mulți dintre acești refugiați, însă migrația dată pune presiune pe resursele țării.
Pentru a diminua efectul acestei crize, Asociația Obștească „CASMED”, în colaborare cu Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” și HEKS/EPER Moldova, cu suportul financiar al Norwegian Church Aid, implementează în perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2024 proiectul “Consolidarea protecției victimelor violenței de gen și promovarea bunăstării refugiaților din Ucraina și a categoriilor vulnerabile ale populației Republicii Moldova”.
Proiectul vizează acordarea de asistență umanitară sub formă de carduri valorificabile în valoare de 2000 lei, pentru 1495 de persoane, selectate conform unor criterii de eligibilitate riguroase.
Beneficiarii acestui sprijin sunt refugiații din Ucraina și persoanele care îi găzduiesc, având drept scop principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestor categorii vulnerabile. Proiectul acoperă localitățile din raioanele Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Telenești, Sîngerei și municipiul Bălți.
Distribuția ajutorului a debutat pe 26 iunie 2024 în raionul Sângerei, continuând în Glodeni, unde au fost distribuite 206 carduri de cumpărături, dintre care 106 au fost acordate refugiaților și 100 familiilor gazdă. Aceste carduri au oferit sprijin direct pentru 138 femei și 68 bărbați. La 28 iunie 2024, au fost distribuite aproximativ 120 de carduri în raionul Fălești, iar în luna iulie 2024, ajutorul va fi distribuit și în raioanele Edineț, Telenești, Florești și municipiul Bălți.
Selecția beneficiarilor a fost realizată pe baza unor criterii stricte pentru a identifica cele mai vulnerabile categorii, asigurând astfel că ajutorul ajunge la cei care au cea mai mare nevoie. Acest sprijin umanitar contribuie semnificativ la asigurarea unui nivel de trai decent atât pentru refugiații din Ucraina, cât și pentru comunitățile gazdă.
Distribuția voucherelor are un impact semnificativ și multidimensional asupra vieții beneficiarilor. La nivel individual, cardurile permit achiziționarea de produse alimentare și nealimentare esențiale în cadrul rețelei de magazine „Linella”, contribuind astfel la satisfacerea nevoilor de bază și la îmbunătățirea calității vieții a beneficiarilor
Un studiu de caz realizat cu o familie de refugiați din raionul Sângerei a evidențiat impactul pozitiv al cardurilor: „Я очень благодарна за эти ваучеры. Они помогли нам купить еду для детей и другие необходимые вещи. Без них мы не знали бы, как справиться. Огромное спасибо всем, кто нам помог!”.
Pe lângă impactul individual, proiectul contribuie la promovarea incluziunii sociale a refugiaților, facilitând interacțiunea cu populația locală și diminuând riscul marginalizării.
———-
Proiectul „Consolidarea protecției victimelor violenței de gen și promovarea bunăstării refugiaților din Ucraina și a categoriilor vulnerabile ale populației Republicii Moldova” este implementat de către Asociația Obștească „CASMED” în parteneriat cu Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” și HEKS/EPER Moldova, cu suportul financiar al Norwegian Church Aid.