CASMED CONTINUĂ SĂ ACORDE SUPORT COMUNITĂȚILOR DIN MOLDOVA PENTRU A DEPĂȘI CRIZA UMANITARĂ
| 02.06.2022Proiectul „Răspuns umanitar pentru refugiații din Ucraina în Moldova”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția și implementat de Asociația Obștească „CASMED”, vine în susținerea celor aflați în nevoie, sprijinind refugiații din Ucraina, precum și populația locală, puși la grea încercare din cauza crizei umanitare generate de situația de insecuritate regională declanșată în urma războiului din Ucraina.
Pe durata lunii mai 2’000 de refugiați au beneficiat de pachete alimentare și produse de igienă, în valoare totală de 810 000 lei. Pachetele distribuite conțineau produse alimentare de primă necesitate: orez, paste făinoase, ulei, zahăr, fulgi de ovăs, crupă de orz, dar și produse de igienă: săpun lichid, săpun solid, soluție de spălat vasele și detergent pentru spălarea rufelor. Suportul pentru refugiați a fost acordat în parteneriat cu 46 de primării din raioanele Râșcani, Florești, Fălești, Glodeni, Edineț, Drochia și Direcțiile de Asistență Socială și Protecție a Familiei din raioanele Șoldănești și Telenești. Partenerii locali au dat dovadă de solidaritate și implicare, împreună cu mai mulți voluntari din localitate au participat la pregătirea pachetelor și distribuirea acestora refugiaților.
Prin intermediul cantinelor sociale sprijinite în s. Mihăileni (Râșcani), s. Viișoara (Edineți), com. Ciolacul Nou (Fălești), s. Băhrinești (Florești) și s. Cobîlea (Șoldănești) 238 de persoane (65 de refugiați și 173 de persoane social-vulnerabile din localitățile gazdă) sunt asigurate cu prânzuri calde 5 zile în săptămână. Pentru perioada lunilor mai-iunie au fost contractate 8’092 de prânzuri în valoare totală de 384’540 lei.
Peste 28 de persoane refugiate au fost asigurate cu suport informațional și consultativ juridic, pentru depăși situații/provocări legate de accesul refugiaților la instituții, servicii și bunuri publice, condițiile de ședere provizorie și despre acordarea suportului material refugiaților, de către instituțiile statului și a donatorilor străini. Ei au fost ghidați cum să acceseze suportul material, acordat la nivel național și local refugiaților, despre procedurile de perfectare a actelor civile și condițiile de ședere provizorie.
Peste 196 de copii din centrele de plasament temporar (r. Telenești, or. Rîșcani, r. Dondușeni, r. Sîngerei, r. Fălești, r. Drochia ) și comunități care găzduiesc refugiați și-au făcut prieteni noi, s-au distrat și încărcat de emoții pozitive pe durata activităților psiho-educaționale moderate de animatori.