Cantina socială: Alimentație sănătoasă și echilibrată pentru o viață îndelungată
| 13.02.2024Într-o lume în care ritmul vieții este tot mai alert, iar singurătatea devine din ce în ce mai frecventă printre vârstnici, cantinele sociale reprezintă nu doar un serviciu care le oferă o masă caldă, ci și o adevărată sursă de bucurie și longevitate pentru aceștia.
Doamnele Ana Dropca în vârstă de 91 ani și Cucoară Milania, care a împlinit recent 100 de ani sunt doar două dintre numeroșii beneficiari care demonstrează acest lucru.
Ana Dropca, locuitoare a satului Viișoara din raionul Edineț, este beneficiară a cantinei sociale de mai bine de 10 ani. Pentru ea, întâlnirea zilnică cu distribuitorul de mâncare nu este doar despre prânzul cald, ci și despre o conexiune umană care aduce mai multă bucurie decât orice altceva.
„Dacă nu era acest prânz cald, nu cred că ajungeam la vârsta mea. Aștept în fiecare zi să vină lucrătorul cantinei la mine, să-mi aducă mâncarea călduță, să mai stăm de vorbă. Discuțiile cu oamenii îmi provoacă buna dispoziție, uit de greutățile vârstei. Este important să știu că nu sunt uitată de toată lumea.” – a menționat Dropca Ana.
Cucoară Milania, din comuna Parcova, raionul Edineț, care a sărbătorit împlinirea vârstei de 100 de ani pe 14 ianuarie 2024, este un alt exemplu incontestabil al beneficiilor pozitive aduse de cantina socială asupra stării de sănătate a persoanelor în vârstă. Ea afirmă că secretul longevității sale rezultă din alimentația echilibrată, gustoasă și livrată la timp, pe care o primește zilnic prin intermediul acestui serviciu.
„Mâncarea caldă pe care o primesc mă încarcă cu energie și putere. La vârsta noastră, când activitatea fizică nu mai este la fel de intensă, bucuria noastră principală este legată de mâncare. De când am început să beneficiez de serviciile cantinei sociale acum trei ani, sunt convinsă că acest lucru a contribuit la faptul că am ajuns să trăiesc până la vârsta de 100 de ani. În fiecare dimineață, mă trezesc, mă pregătesc și aștept cu nerăbdare sosirea distribuitorului.
Meniul este generos, în mod obișnuit, este o zeamă sau borș, și, apoi un terci, cu pârjoale sau tifteluțe, pentru că majoritatea dintre noi, bătrânii, avem dificultăți în mestecat din cauza dinților.”
CASMED are o experiență de peste 6 ani în gestionarea serviciului de cantină socială. Alegem cu grijă furnizorii și ne asigurăm că aceștia respectă standardele igienico-sanitare, contribuind astfel la buna stare de sănătate a vârstnicilor din comunitate. În 2024, cu suportul CASMED și a Crucii Roșii din Elveția activează 6 cantine sociale din raioanele Fălești și Edineț care deservesc 195 de beneficiari.
*******
Serviciul de Cantină socială este dezvoltat în cadrul proiectului „Suport pentru perioada rece a anului pentru cele mai vulnerabile persoane din Republica. Moldova”, implementat de către AO „CASMED” cu susținerea financiară a Crucii Roșii din Elveția.