EXPERIENȚA REPUBLICII MOLDOVA ÎN DOMENIUL SOCIAL ÎNALT APRECIATĂ DE ECHIPA DIN REPUBLICA BELORUS ȘI GERMANIA
| 26.04.2023Schimbul de experiență dintre organizațiile Societății Civile din Republica Moldova, Bielorusia și Germania în domeniul Îmbătrânirii Active și serviciilor incluzive destinate persoanelor în etate s-a încheiat cu o întrunire la Chișinău, în data de 21 aprilie. Aici, au fost invitați reprezentanții organizațiilor prestatoare de servicii medicale, sociale, integrate, mobile și de plasament din sectorul public și privat. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Direcției Politici Demografice din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, reprezentanții domeniului academic, a Universității de Stat din Moldova și reprezentații Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova pentru a se expune asupra fenomenului îmbătrânirii și necesității ca acesta să fie integrat în politicile publice. Oxana Mende-Iancovici, coordonatoarea Direcției Protecției Sociale, Programul de Susținere a Bielorusiei, ne spune: „Vizita în Republica Moldova este una de informare și de preluare a bunelor practici, deschisă și sinceră. Suntem nespus de bucuroși să vă descoperim și să vedem cât de mult ați progresat.”
Ca urmare a 4 zile pline în evenimente organizate de Grupurile de Inițiativă, ateliere de lucru, mese rotunde, deplasări în teren, vizite a mai multor organizații neguvernamentale, discuții și planuri pentru o colaborare durabilă și fructuoasă, membrii echipei din Rebublica Belarus și Germania au prezentat experiența proprie existentă în domeniul îmbătrânirii active și serviciilor sociale destinate persoanelor în etate din țările din care vin. Printre aspectele relatate, s-a regăsit implementarea conceptului îmbătrânirii active și anume cooperarea dintre organizațiile Societății Civile și experții guvernamentali care activează în domeniu, suportul persoanelor în vârstă în cadrul universităților pentru vârsta a treia, asistarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală. La fel a fost prezentată experiența Centrului Internațional de Educație Dortmund, înființat în 1986, principalele abordări fiind activități educaționale și de proiect pentru a dezvolta formate eficiente de autoorganizare civică și cooperare multisectorială, de introducere a principiilor dezvoltării durabile, inclusiv principiul de a se dezvolta împreună și de a avea un dialog eficient între generații.
Echipa din Republica Belorus și Germania a atras atenția colegilor moldoveni asupra practicilor și experiențelor proprii dezvoltate de-a lungul anilor de activitate, manifestând un interes sporit de a le prelua și de a le implementa în Republica Moldova. În acest sens AO „CASMED” tinde spre o colaborare de durată cu organizațiile Societății Civile din aceste două țări. Posibilitățile de colaborare au fost discutate în cadrul lucrului în grupe, unde a fost elaborată o serie de acțiuni comune privind consolidarea capacităților persoanelor în vârstă, construirea Comunităților Prietenoase Vârstei, prestarea serviciilor de îngrijiri socio-medicale la domiciliu pe termen lung și lucrul cu persoanele cu probleme de sănătate mintală. Raisa Sinelnicova, expert independent din domeniul social din Republica Belorus, mărturisește: „Pentru Bielorusia este foarte atractivă posibilitatea de a colabora cu Republica Moldova, în primul rând, pentru experiența pe care o aveți în management și organizarea evenimentelor, dar și în sensul, de a primi acces la o mulțime de oportunități care sunt blocate și inabordabile pentru noi din motive politice.”
Experiența Republicii Moldova, care a stârnit curiozitatea delegației, este activitatea Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova. Rețeaua, prin întreaga sa activitate, prin misiunea și obiectivele propuse, se poziționează ca unul din actorii principali în implementarea conceptului de Îmbătrânire Activă în Republica Moldova. Activitățile sale sunt un exemplu de mobilizare voluntară în comunitate a oamenilor, de activism civic și dedicație pentru munca care o îndeplinesc. Cele 18 grupuri membre ale Rețelei fac auzită vocea vârstnicilor, căci, propunându-și să devină identitate juridică, atrage asupra sa, prin rezultate însemnate în domeniul cercetării, tot mai mult atenția factorilor de decizie din țara noastră.
Galina Spătaru, vice-președinta RNSAM ne spune despre întrunirea din 21 aprilie: „A fost o mândrie să prezint activitatea Rețelei, am simțit interesul cu care ne ascultau oaspeții și suntem motivați și hotărâți să ne continuăm activitatea. Suntem nespus de bucuroși de această oportunitate oferită de AO „CASMED” de a face un schimb de experiență cu reprezentanții din domeniul Îmbătrânirii Active ai altor țări. Prin intermediul Rețelei, avem posibilitate să colaborăm cu specialiști din diferite domenii și să ne consolidăm cunoștințele și forțele pentru a realiza lucruri mărețe. Avem un plan de acțiuni care urmează a fi completat, în urma acestui schimb de experiență, și, cu siguranță, vom obține rezultate pe măsura așteptărilor. Schimburile de experiență sunt unul din factorii principali ai progresului.”
AO „CASMED” rămâne deschisă pentru colaborare atât pentru organizațiile internaţionale, cât și pentru cele naționale care sunt interesate de necesitatea adoptării măsurilor menite să răspundă la nevoile legate de îmbătrânire și să facă mai ușoară viața persoanelor în etate.