Dacă nu eu, atunci cine?
| 13.04.2022Aceasta este întrebarea care și-a pus-o Irina Croitoru când a fost propusă ca membru al Comitetului Coordonator Local în satul Năvîrneț. Experiența de muncă peste hotare, i-a oferit posibilitatea să vadă cum în alte țări voluntariatul își aduce aportul pentru a crea condiții decente de trai pentru vârstnici. După ce s-a căsătorit și a devenit tânără mămică, a revenit în țară, acum activează ca bibliotecară în satul natal.
Interacțiunea zilnică cu persoanele în etate, dar și cu tinerii din localitate a determinat-o să se implice activ în soluționarea problemelor din comunitate. Astfel, Irina a ajuns să facă parte din echipa de facilitatori care au urmat un program teoretico-practic special adaptat pentru identificarea nevoilor și problemelor cu care se confruntă vârstnicii.
Irina ne spune că fiind implicată în acest proiect a aflat ce este un facilitator, și cum poate să fie de ajutor pentru comunitatea sa și pentru vârstnici. „Instruirile din cadrul proiectului mi-au lărgit orizontul gândirii. În primul rând, am înțeles că orice persoană care face parte din comunitate indiferent de vârstă, trebuie să-și aducă aportul, să fie activ social și să interacționeze cu toate păturile sociale. Pentru prima dată mi-am pus întrebarea, ce pot să fac eu pentru a-mi aduce aportul în favoarea oamenilor în etate din satul meu, care sunt foarte singuratici și neajutorați.”
Irina menționează că, datorită implicării active în calitate de membru al Comitetului Coordonator Local Năvîrneț, dar și în rol de facilitator, a devenit mai optimistă și încrezută în cunoștințele și abilitățile proprii. „Din start îmi era frică să vorbesc în public, aveam emoții când oamenii îmi acordau multe întrebări, dar am reușit toate cele învățate să le pun în practică și să petrec focus grupurile și audierea publică, precum și atelierul de lucru, interacționând cu tot mai multe persoane. De la fiecare instruire, mă încărcam cu o doză de energie și descopeream metode moderne pe care le folosesc și în activitatea mea profesională. M-am bucurat că am căpătat experiența de a elabora un plan de acțiuni, de a petrece un sondaj în localitate, de a elabora un studiu și o strategie socio-economică de dezvoltare a localității. Aceste abilități mi-au permis să am multe idei, atunci când am lucrat la planul meu de activitate ca bibliotecară. Una din activitățile introduse în strategia de dezvoltare a comunei Năvîrneț, pe componenta Comunitate Prietenoasă Vârstei, a fost dezvoltarea competențelor digitale la persoanele în etate. Mi-am propus pentru anul 2022 activități lunare în cadrul bibliotecii (Novoteca), unde membrii CCL Năvîrneț împreună cu Ambasadorii Comunitari vor invita câte 10 persoane în etate, iar instituția școlară va invita câte 2 tineri ingenioși, care vor petrece aceste instruiri cu vârstnicii. Dacă acum câțiva ani persoanelor în etate le era frică să învețe utilizarea calculatorului sau a telefonului mobil, în perioada pandemiei capacitățile de a utiliza aceste obișnuințe au devenit unicele surse de a comunica cu rudele, care sunt izolate la domiciliu sau plecate peste hotare. Aceste interacțiuni inter-generaționale vor permite să se creeze între tineri și vârstnici o relație de respect, unde se naște educația și conduita politicoasă.”
Irina spune că datorită implementării acestui proiect în comunitate, sătenii nu doar că așteaptă schimbări în localitate, dar, mai mult decât atât, sunt dornici să contribuie fiecare pentru ca schimbarea să aibă loc.
Experiența Irinei, este un exemplu care ne demonstrează că cea mai efectivă modalitate prin care prin care poți transforma societatea, este să te implici personal.
Proiectul „Îmbătrânire și sănătate” se implementează de AO CASMED în raioanele Edineț și Fălești în perioada 2020-2023 cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția și are drept scop de a contribui la crearea condițiilor pentru persoanele în etate să trăiască în siguranță, să se bucure de o sănătate bună și să participe activ în evenimentele din comunitate.