REZULTATELE CONCURSULUI DE GRANTURI MICI PENTRU SPRIJINIREA UNEI COMUNITĂȚI PRIETENOASE VÂRSTEI
| 09.01.2023În cadrul Programului de granturi mici pentru finanțarea inițiativelor prietenoase vârstei în raionul Fălești, CASMED a selectat 12 localități a căror propuneri vin să creeze condiții mai bune pentru persoanele în etate.
Prin intermediul Programului, pentru cele 12 inițiative, se va oferi suport financiar în sumă totală de 500.000 MDL în vederea soluționării unei probleme din localitate, identificate în mod participativ de către cetățeni, în cadrul elaborării, în fiecare localitate, a Strategiei de Dezvoltare a Comunității Prietenoase Vârstei.
Programul de granturi mici își propune să dezvolte o colaborare eficientă între autoritățile locale, cetățeni și alți actori comunitari în vederea implementării inițiativelor prietenoase vârstnicilor prin crearea condițiilor care să faciliteze accesul persoanelor în etate la servicii de calitate, comunicare și oportunități de participare socială și civică.
Astfel, anunțăm cele 12 inițiative prietenoase vârstei care vor beneficia de suportul financiar al Programului de granturi mici:
- Comuna Hîncești, r. Fălești
Proiectul „Parcul Bunicilor – loc sigur de socializare pentru bunei și nepoței”
Bugetul total: 86 106,32 MDL
Implementarea acestui proiect are ca scop asigurarea accesului sigur și confortabil pentru persoanele în etate la serviciile oferite de oficiul poștal, primărie, bibliotecă, alte instituții publice. Totodată, acest parc va servi și ca loc de socializare și interacțiune a persoanelor în etate cu generația tânără. Parcul va fi amenajat cu bănci, mese, urne de gunoi, leagăne.
- Comuna Logofteni, r. Fălești
Proiectul „Apa – izvorul vieții”
Bugetul total: 63 945,00 MDL
Problema stringentă cu care se confruntă locuitorii comunei Logofteni, în special vârstnicii, este lipsa unui acces sigur la apă potabilă. Sătenii se aprovizionează cu apă din fântânile din localitate, multe dintre ele, însă, sunt neîngrijite și părăsite, reprezentând un risc sporit de accidentare. Acest proiect își propune să îmbunătățească accesul cetățenilor, inclusiv a persoanelor în etate la apă potabilă prin repararea capitală a 5 fântâni publice de pe strada principală a satelor Logofteni și Moldoveanca.
- Satul Pîrlița, r. Fălești
Proiectul „Local Prietenos vârstnicilor”
Bugetul total: 68 200,00 MDL
Proiectul ”Local prietenos vârstei” își propune amenajarea unui spațiu în incinta sediului vechi al primăriei, creând condiții confortabile, care vor satisface nevoile vârstnicilor din localitate pentru a socializa, a se antrena în diverse activități socio-culturale, de voluntariat, mai ales în perioada rece a anului, într-un local amenajat și încălzit.
- Satul Musteața, r. Fălești
Proiectul „Un vârstnic protejat în vizită la Oficiul Poștal”
Bugetul total: 76 050,00 MDL
Proiectul își propune să contribuie la schimbarea calității deservirii persoanelor în etate la oficiul poștal pe tot parcursul anului. Pentru realizarea acestei inițiative, APL, membrii CCL și oamenii din comunitate își propun să amenajeze un spațiu de 0,08 ari în fața oficiului poștal cu un foișor, gard, bordură, pavaj, portiță. Astfel, localnicii, inclusiv persoanele în etate, vor fi protejați pe timp nefavorabil, vor avea acces la comunicare, schimb de păreri, informații cu privire la diferite situații din localitate.
- Comuna Călugăr, r. Fălești
Proiectul “Apa-izvorul generațiilor”
Bugetul total: 83 000,00 MDL
Proiectul „Apa-izvorul generațiilor” își propune să contribuie la crearea condițiilor de acces sigur și confortabil pentru persoanele în etate la o zonă de recreere și socializare, în preajma căreia curge un izvor cu apă pură. Pentru realizarea acestui proiect, se propun activități de salubrizare a terenului, curățirea izvorului, procurarea și instalarea unui foișor cu 1 masă, 5 scaune, 1 urnă de gunoi, construirea unui perete protector în jurul izvorului și a scărilor cu perilă, procurarea și plantarea pomilor, cât și înverzirea teritoriului adiacent izvorului.
- Comuna Pompa, r. Fălești
Proiectul „Fitness pentru bunei și nepoței”
Bugetul total: 81 000,00 MDL
Proiectul își propune să creeze condiții necesare pentru persoanele 50+ și cele cu dificultăți în mișcare pentru a practica sportul în aer liber, prin punerea la dispoziție a unor aparate de fitness, care vor fi instalate pe teritoriul a două parcuri din s. Pompa și s. Suvorovca. Proiectul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației, a vârstnicilor și a nepoților acestora privind necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos.
- Satul Mărăndeni, r. Fălești
Proiectul „Foișor prietenos vârstnicilor pentru odihnă și agrement”
Bugetul total: 140 000,00 MDL
Implementarea acestui proiect are ca scop asigurarea condițiilor pentru socializarea și implicarea nemijlocită în viața comunității pentru persoanele în etate prin transformarea scuarului casei de cultură din satul Mărăndeni într-un spațiu comod și accesibil vârstnicilor. Terenul va fi amenajat cu un foișor, urne de gunoi, bănci, felinare, panou solar, balustradă, stâlpi cu lumină led și va fi pavat un trotuar.
- Satul Ilenuța, r. Fălești
Proiectul „Drum prietenos vârstnicilor”
Bugetul total: 71 350,00 MDL
Proiectul „Drum prietenos vârstnicilor ” își propune îmbunătățirea condițiilor de acces sigur și confortabil pentru persoanele în etate, prin instalarea a 9 bănci și 10 urne de-a lungul drumului principal, care duce spre instituțiile publice din s. Ilenuța (școala, grădinița, biserica, punctul medical, primăria, casa de cultură, biblioteca, magazinul alimentar).
- Comuna Chetriș, r. Fălești
Proiectul „Stații de așteptare amenajate – vârstnici asigurați”
Bugetul total: 69 565,30 MDL
Proiectul își propune construirea și amenajarea a două stații de așteptare cu bănci, urne de gunoi, acoperiș, lămpi solare, afișarea orarului de circulație și înverzirea teritoriului adiacent pentru ca persoanele în etate din comună să beneficieze de condiții de așteptare a transportului public adaptate fiecărui anotimp.
- Comuna Obreja Veche, r. Fălești
Proiectul „Parcul generațiilor din Obreja Veche”
Bugetul total: 194 204,83 MDL
Proiectul va contribui la crearea condițiilor de acces sigur și confortabil pentru persoanele în etate la instituțiile publice din localitate. Amenajarea unui parc cu suprafața de 50 ari cu mese cu acoperiș, bănci, sistem de iluminare LED, 2 trotuare betonate, sistem de supraveghere video pentru ca persoanele în etate să se odihnească în drum spre instituțiile publice și totodată, acest spațiu va servi și pentru realizarea activităților socio-culturale intergeneraționale.
- Satul Bocani, r. Fălești
Proiectul „Traseu prietenos vârstei”
Bugetul total: 77 312,50 MDL
Lipsa unor străzi și trotuare sigure, marginalizează și izolează vârstnicii în case, astfel le provoacă starea depresivă, frica și nesiguranța în ziua de mâine. Proiectul ,,Traseu prietenos vârstnicilor,” își propune să îmbunătățească condițiile de viață și de deplasare a vârstnicilor din satul Bocani, care au dificultăți de a se deplasa, cu risc sporit de accidentare către instituțiile publice din sat. Astfel, se va pava 100 m de trotuar, se vor instala 19 bănci și 19 urne, iar teritoriul adiacent va fi înverzit.
- Comuna Hiliuți, r. Fălești
Proiectul „Un vârstnic activ azi – o problemă soluționată mâine”
Bugetul total: 90 000,00 MDL
Proiectul “Un vârstnic activ azi – o problemă soluționată mâine” își propune crearea condițiilor favorabile pentru desfășurarea activităților socio- culturale cu implicarea persoanelor în etate în perioada rece a anului. În acest sens, Casa de Cultură din localitate, va fi dotată cu sistem de încălzire și vor fi procurate trei ii naționale.
Salutăm aceste inițiative prietenoase vârstei, care vin să răspundă necesităților persoanelor în etate, dar și să creeze condiții mai bune pentru a beneficia de servicii comunitare și de sănătate calitative.
Îndemnăm și alte comunități să implementeze Conceptul de Comunitatea Prietenoasă Vârstei.
Ghidul de bune practici în dezvoltarea unei comunități prietenoase vârstei îl puteți accesa aici.
Programul de granturi mici este lansat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de către Asociația Obștească „CASMED” cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția.