Vizita de studiu si schimb de experienta in Romania
| 15.10.2014În perioada 13-15 octombrie 2014, angajaţi ai AO ,, CASMED”, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor HelpAge Internaţional şi Crucea Roşie din Elveţia, au efectuat o vizită de studiu în orasul Miercurea Ciuc, judetul Harghita, Romania. Vizita a fost gazduita de Organizatia CARITAS Alba-Iulia, Romania si a avut ca scop documentarea cu structura organizatorica a organizatiei, familiarizarea cu specificul prestarii serviciilor de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu, schimbul de experienţă, precum si preluarea bunelor practici în acest domeniu.
Organizaţia Caritas Alba Iulia este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, înfiinţată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia in anul 2002, care derulează proiecte complexe în domeniul asistenţei sociale în 6 judeţe ale Romaniei (Alba, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş). Dat fiind faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, inclusiv CASMED, sunt la un inceput in domeniul prestarii serviciilor de ingrijiri la domiciliu, vizita efectuata s-a dovedit a fi deosebit de importanta pentru noi, cei care dorim sa devenim o organizatie durabila, de incredere si prestatoare de servicii calitative pentru pacienti
Programul vizitei a fost unul deosebit de intens si interesant. Interactiunea dintre reprezentantii organizatiilor s-a realizat intr-un cadru formal ce a inclus şedinţe, ore practice de studiu si vizite in teren.
Ne-a impresionat succesul înregistrat de Caritas- eficientizarea timpului de lucru. De ani buni Caritas foloseste un sistem de operare bine structurat, Intranet-ul , care le ajuta sa duca evidenta serviciilor prestate si nu numai. Dupa prestarea serviciului la casa beneficiarului, toata informatia este bifata intr-o aplicaţie instalată in telefoane si automat transmisa in baza de date a organizatiei. Pe cînd în Republica Moldova toate datele se notează pe hirtie in cartela pacientului. Marea parte a asistentelor medicale de la Caritas se deplaseaza la beneficiari cu automobile, dotate cu toate cele necesare pentru ingrijirea beneficiarului.
Un aspect important în activitatea Caritas Alba Iulia este oferirea cursurilor în domeniul Kinaesthetics, experienta de care am avut posibilitatea sa beneficiem si noi in timpul vizitei. Kinaesthetics este o stiinta relativ noua, reprezentind de fapt arta percepţiei mişcării. Asistentii de la Caritas sunt la fel instruiti in acest domeniu, lucru care contribuie la dezvoltarea de competenţe necesare in ingrijirea beneficiarilor preponderent imobilizati la pat sau cu paralizie partiala. Pentru persoanele cu probleme de mobilitate acest lucru reprezinta o raza de incredere spre insanatosire.
In a doua zi a vizitei de studiu echipa noastra a mers in teren (8 localitati din judetul Harghita) impreuna cu asistentii medicali, unde au avut posibilitatea sa observe modul de ingrijire a bolnavilor, precum si sa discute cu lucratorii despre aspectele ce tin de organizarea muncii zilnice, serviciile prestate, sterilizarea și gestionarea materialelor folosite, stocarea informatiei s.a.
Deosebit de importantă s-a dovedit a fi vizitarea Caminului de Virstnici „Sfinta Elizabeta” din localitatea Gheorghieni, care ofera îngrijire specială pentru bolnavii Alzheimer și cu demență senilă. Pe linga calitatea serviciilor prestate acolo, echipamentul performant si personalul intruit la nivel, am fost profund impresionati de atmosfera care domina acolo, atmosferă plăcută şi familială, menită să confere beneficiarilor căldura şi sentimentul de “acasă”. Relatiile stabilite intre angajati si beneficiari depasesc orice granite formale, ei toti formind o familie unita, lucru care necesita multa daruire de sine, intelegere si receptivitate.
Pe lîngă vizita in teren si a centrului pentru persoanele în etate, programul de studiu a inclus întîlnirea cu directorul departamentului de Ingrijire medicală și asistență socială la domiciliu al organizatiei Caritas Alba Iulia, Péter György. Discuţiile purtate s-au axat pe aspectele ce ţin de structura economică a departamentului, posibilitățile de finanțare, parteneriatele cu alte organizatii care contribuie la dezvoltarea si mentinerea in localitati a serviciilor de ingrijiri furnizate de CARITAS Alba-Iulia, precum si cooperarea cu autoritățile locale, regionale si nationale. Totodată au fost discutate dificultăţile întîlnite în activitate şi stabilite asemanarile si deosebirile dintre Romania si Moldova in domeniul dat.
Vizita efectuată a permis nu numai schimbul de experienţă în sfera prestării ingrijirilor la domiciliu, dar şi observarea unui alt mod de gîndire. Aceasta vizita a fost una ce deschide noi viziuni şi a oferit modele de bună practică, pe care intentionam si speram sa le aplicam in cadrul organizatiei nostre si nu numai.