Talentați, veseli, creativi – la orice vârstă
| 02.05.2018În duminica de 29 aprilie curent creativitatea și buna dispoziție au fost personajele principale care au reunit la Bălți peste 150 persoane din raioanele Fălești, Edineț, Sângerei și Glodeni. Acestea s-au adunat pentru a celebra împreună Ziua Europeană a Solidarității între Generații în cadrul concursului cu genericul „Talentați, veseli, creativi”.
Concursul a avut forma unui TVC la care au participat 8 echipe formate din participanți de diferite vârste și ocupații (reprezentanți ai autoritățiilor publice locale, ONG, seniori, elevi, etc), care și-au măsurat puterile în cadrul a 5 probe.
Printre echipele participante s-au numărat:
1. „Ciuciulenii” din s. Ciuciulea, r. Glodeni
2. „Speranța” din s. Viișoara, r. Edineț
3. „Romantica” din s. Corpaci, r. Edineț
4. „Izvoreanca” din s. Izvoare, r. Fălești
5. „Seniorii din Balatina” din com. Balatina, r. Glodeni
6. „Sărătenii” din com. Sărătenii Vechi, r. Fălești
7. „Sălcioara” din s. Glinjeni, r. Fălești
8. „Prepelițenii” din s. Prepelița, r. Sângerei.
Participanții s-au întrecut în talent și originalitate la următoarele probe: salutul, înviorarea, concursul tradițiilor, concurs de dans și improvizare. În cadrul probei Salutului participanții au încercat să își prezinte cât mai creativ și inventiv echipele, localitatea de unde provin, valorile care i-au adus împreună ca grup, etc. Proba de Înviorare i-a făcut pe participanți să revină pentru un timp pe băncile școlii și să răspundă la un șir de întrebări de cultură generală. Concursul Tradițiilor a adunat obiceiuri frumoase din localitățile reprezentate, unele dintre ele fiind din ce în ce mai rar urmate: pețitul miresei și iertăciunea la nuntă, vizita nașilor de botez și scăldatul pruncului, Sânzienele, petrecutul flăcăului la armată, torsul lânii și petrecerea oilor la stână. Participanții au demonstrat că stau bine și la capitolele „Dans” și „Poezie”, reușind să ia cel mai mare punctaj la aceste probe.
Suporterii și-au încurajat și susținut echipele prin postere special elaborate și au invadat sala cu aplauze.
Abilitățile teatrale și muzicale ale membrilor echipelor au fost apreciate de către un juriu format din 5 membri. Directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, domnul Slavian Vlad și președintele juriului, susține că a fost dificil de apreciat demonstrațiile echipelor. „Au fost prezentate foarte multe obiceiuri și ne-a fost foarte greu. Așa cum s-a exprimat un concurent „fiecare bordei cu al său obicei”, nu stiu cum ar putea un juriu, cât de competent nu ar fi, să facă diferența, pentru că cela are dreptate „că la mine în sat se face așa” și celălat are dreptate „că la mine în sat se face așa”. Până la urmă gândesc eu că nu contează nicidecum această cupă, acest învingător, este foarte important faptul că lumea este dornică de comunicare”, menționează acesta.
În pauzele dintre probe, tinerele interprete Ilinca Bold, Carmelina Burdeniuc și Ecaterina Pastușoc au încântat publicul cu vocile lor minunate.
Echipa „Ciuciulenii” este cea care a luat acasă trofeul și medaliile de aur pentru locul I, acumulând cele mai multe puncte în cadrul concursului. Pe locul II s-a clasat echipa „Speranța” din Viișoara, Edineț, iar locul III și medaliile de bronz au revenit echipei „Izvoreanca”. Toți membrii echipelor au primit certificate de participare, iar grupurile de seniori care au delegat participanți la concurs au primit diplome de gratitudine.
Concursul TVC și-a propus să valorifice și să promoveze potențialul creator al diferitor generații, oferind posibilitatea participanților de diferite vârste să interacționeze, să comunice și să creeze împreună. „…Atâția oameni s-au trezit la viață, atâția au întinerit, nimeni dintre ei nu s-a gândit vreodată că vor cânta, dansa și că vor participa la o asemenea activitate”, este de părere Galina Spătaru, liderul echipei “Speranța” din Viișoara.
De asemenea, activitatea a venit să promoveze conceptul de îmbătrânire activă și să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea manifestării solidarității față de persoanele social-vulnerabile.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească „CASMED” în cadrul proiectului „Societatea civilă din mediul rural – actor proactiv în furnizarea și dezvoltarea de servicii comunitare și promovarea integrării europene” finanțat de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, administrat de FHI 360 Moldova.