Start activitatilor de instruire pentru îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor privind îngrijirea corectă a persoanelor cu mobilitate redusă
| 30.03.2022Pentru a oferi continuitate activităților de îmbunătățire a calității vieții persoanelor vârstnice cu mobilitate redusă, prestate în cadrul Serviciului de asistență recuperatorie la domiciliu, s-a dat startul activităților de instruire a aparținătorilor și voluntarilor din comunitățile beneficiare.
În acest context, peste 30 de voluntari, asistenți personali din localitățile: Sofia, Dărcăuți și Drochia și-au îmbunătățit abilitățile și cunoștințele privind îngrijirea corectă a persoanelor cu mobilitate redusă, au învățat ce este gimnastica medicală, cum poate fi adaptată în condiții casnice, cum se oferă ajutor pentru igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare și deplasarea corectă în interiorul locuinței a persoanelor cu mobilitate redusă.
În cadrul activităților s-a pus accent pe comunicare și dialog cu exemple aduse chiar de participanți, iar formatorul a explicat și exemplificat fiecare subiect adus în discuție cu calm, răbdare și pe înțelesul tuturor.
”Aceste instruiri sunt foarte necesare pentru asistenții personali și persoanele care au în familie rude cu mobilitate redusă. Majoritatea dintre ei nu au nici un fel de studii, nemaivorbind de studii în medicină. Anume prin aceste discuții și exemple aduse de ei, eu pot sa ghidez cum corect se îngrijește o persoană mobilizată la pat și cum pot să obțină un progres în activitățile zilnice pe care le fac cu persoanele cu nevoi speciale sau cel puțin menținerea stării de sănătate a acestora.”, menționează Ala Brînză, formator în cadrul AO CASMED.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.