Seminar „Profilaxia arderii profesionale”
| 12.09.2019Joseph Murtphy susținea „Cheia succesului o reprezintă muncă plină de dăruire și de pasiune”, iar pentru a avea la bază acești piloni ai muncii, lucrătorul trebuie să fie la curent cu metodele de prevenire ale epuizării emoționale la locul de muncă.
Sindromul burnout sau arderea profesională este o senzație de supraoboseală emoțională, care conduce la consumarea totală a resurselor energetice și personale ale angajatului.
Acest sentiment este, în mare parte, provocat de un raport inegal între cât de mult și eficient muncim şi felul în care suntem apreciaţi pentru asta. Starea de epuizare emoțională poate fi cauzată și de comunicarea excesivă cu alte persoane, mai ales dacă acestea au careva probleme sau neplăceri.
În acest context, 11 asistenți medicali și 9 lucrători sociali au aflat care sunt simptomele și formele specifice ale sindromului burnout în cadrul seminarul „Profilaxia arderii profesionale”.
Pentru a identifica nivelul stresului profesional și al arderii profesionale personale, participanții seminarului au luat parte la activitatea interactivă „Provocările și limitele serviciului de îngrijire la domiciliu în contextul arderii profesionale”. S-a discutat despre cauzele și consecințele sindromului de epuizare emoțională, după care, cei 20 de participanți au primit recomandări de prevenire și depășire a sindromului arderii profesionale prin artterapia prin colaj.
Seminarul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Extinderea și consolidarea serviciilor integrate socio-medicale de îngrijiri la domiciliu” , implementat de către Asociația Obștească CASMED din resursele acordate de către Agenția Cehă de Dezvoltare, cu sprijinul Caritas Republica Cehă în colaborare cu Asociația Obștească Pro-Development și Asociația Obștească HOMECARE în contextul programului de granturi, parte a proiectului „Calitate și accesibilitate a serviciilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu în Republica Moldova 2019-2022”.