Primari din Republica Moldova studiază experienţa României în domeniul îngrijirilor comunitare
| On mai19,2017Primari și reprezentanți ai autorităților locale din 14 localităţi din raioanele Rezina, Șoldănești și Sângerei au participat în perioada 02-06 mai 2017 într-o vizită de studiu în România pentru a prelua practici de succes în domeniul îngrijirilor comunitare.
Vizita a fost organizată de AO «CASMED» în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” cu suportul Crucii Roșii din Elveția, fiind găzduită de CARITAS Alba Iulia.
Programul vizitei a fost unul activ, incluzând întâlniri cu primari și consilieri a 13 localități din regiunea Gheorgheni, județul Harghita, specialişti din domeniul asistenţei sociale şi medicale și dezvoltării rurale, mass-media, etc.
În prima zi a vizitei, delegația din Republica Moldova a avut întâlniri cu 10 primari din regiunea Gheorghieni. Finanțarea îngrijirilor socio-medicale la domiciliu, atragerea și implementarea de către primării a proiectelor europene, s-au numărat printre subiectele discutate.
De asemenea primarii din Moldova s-au familiarizat cu practica de lucru a asociației CARITAS Alba Iulia în domeniul prestării serviciilor socio-medicale atât la domiciliu cât și în centrele pentru vârstnici, vizitând Căminul de Bătrâni Sf. Elizabeta din Gheorghieni și Centrul Sf. Luca din Odorheiu Secuiesc. Edilii au rămas plăcut surprinși de condițiile în care locuiesc bătrânii, de calitatea serviciilor prestate de către personalul instituțiilor și de răspunsurile sincere acordate pe diferite subiecte oaspeților din RM.
CARITAS este de părerea că orice organizație care vrea să crească, trebuie să depună mult efort pentru a dezvolta servicii de calitate, dar și să fie capabilă să asigure durabilitatea acestor servicii. Cu acest scop CARITAS Alba Iulia a lansat programul «Dezvoltare Rurală», orientat spre instruirea micilor fermieri din zonă în dezvoltarea antreprenoriatului social. În acest context membrii delegației au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre Prepararea și realizarea Cașcavalului maturat, una din afacerile sociale implementate de către CARITAS ca o modalitate de asigurare a sustenabilității serviciilor pe care le oferă.
În ziua a doua a vizitei, în cadrul întâlnirilor cu primarii localităților Praid și Corund, delegația din Moldova a aflat despre existența unei astfel de funcții în cadrul primăriilor menționate ca cea de manager comunitar – persoană care în baza unui contract încheiat cu primarul, are atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. De asemenea a fost menționată implicarea consilierilor locali în desfășurarea și monitorizarea activităților și proiectelor implementate.
Deosebit de importantă pentru participanții la studiu s-au dovedit a fi întâlnirile cu actori comunitari în 5 localități din regiunea Gheorghieni – Remetea, Ditrău, Joseni, Voșlobeni și Suseni. Aici grupul din Moldova a avut posibilitatea să viziteze instituțiile publice și culturale precum și exemple de activități economice desfășurate la nivel de comunitate: turism rural, exploatarea și prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui, producerea de țuică. Foarte interesant pentru participanți a fost vizitarea Centrului Situațiilor Excepționale din Joseni, care găzduiește gratuit persoanelor afectate de calamități naturale și activează pe bază de voluntariat.
Vizita efectuată a constituit un bun prilej pentru schimbul de experiență între edilii din Republica Moldova și România și preluarea de bune practici în abordarea problemelor ce țin de accesul populației la serviciile comunitare. Participanții la vizita de studiu au remarcat varietatea soluțiilor identificate de către autoritățile publice din România întru rezolvarea problemelor locale și au apreciat entuziasmul și spiritul de inițiativă a colegilor de peste Prut în acest context.
Iată ce ne-au mărturisit unii din participanţii la vizita de studiu:
„Am văzut idei interesante pe care am putea să le implementăm la noi în localitate. În special, mi-a plăcut practica de a implica consilierii locali în atragerea de proiecte, de la scrierea și până la evaluarea rezultatelor acestora”. Victoria Zabulica, consilier local s. Cinișeuți, Rezina
„Serviciile socio-medicale acordate de către CARITAS înseamnă nu numai calitate, profesionalism și condiții bune, dar și mult suflet, atitudine, dedicare și răbdare. CARITAS înseamnă o echipă care tratează vârstnicii ca pe părinții lor”. Camila Viorica, consilier local comuna Cotiujenii Mari, Șoldănești
„Sper că experiența acumulată în cadrul vizitei să fie de bun augur în procesul de implicare a cetățenilor din Răspopeni în viața localității și la moment, în mod deosebit, la proiectul ambițios de creare a unui centru multi-funcțional”. Nicolae Gonța, primar s. Răspopeni, Șoldănești
„Mi-a plăcut faptul că autoritățile și locuitorii din Joseni au o atitudine foarte responsabilă față de baștina lor, protejând și păstrând patrimoniul cultural, dar și prin atenția și respectul deosebit față de vârstnici”. Socol Alexandra, consilier local comuna Țareuca, Rezina