Oameni pentru Oameni
| 19.04.2018Tudor Savciuc din orașul Bălți își trăia drama personală în singurătate. O traumă l-a imobilizat la pat și nu avea cine să-l îngrijească și să-l ajute. Ușa casei sale era deschisă doar din când în când de oameni mărinimoși, care nu puteau trece indiferenți pe lângă acest domn în etate. Ani în șir în casă a domnit deznădejdea. Din fericire, până în ziua în care a primit vestea cea mare – va avea parte de asistență medicală oferită la domiciliu. Așa în viața sa a apărut Ala Brînză, asistentă medicală de la Asociația Obștească Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu ”CASMED”, care nu numai că l-a ajutat să-și depășească propriile limite, să – și recapete pofta de viață, dar…după câteva luni a început să meargă! Tudor Savciuc povestește că tot ce i s-a întâmplat e o minune: „După multe luni de îngrijiri, proceduri și masaj, iată, merg pe picioarele mele. Mulțumesc echipei de la acest centru pentru ajutorul oferit!”
Exemplele pozitive se înmulțesc, iar cei care și-au dedicat viața pentru a construi țara pot conta pe o bătrânețe mai bună, pe o conexiune mai activă cu cei din jur. Totul, datorită proiectului „Dezvoltarea serviciului de îngrijiri la domiciliu CASMED” implementat de Asociația Obștească ”CASMED”. Fiind axat pe acordarea serviciilor socio-medicale de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, proiectul vine să întindă o mână de ajutor, dar și să stimuleze persoanele de vârsta a treia să rămână activi social, să trăiască în armonie cu societatea împărtășind experiența și înțelepciunea lor tinerilor.
În satul Sofia din raionul Drochia le-am cunoscut pe doamnele Evghenia Mutruc, Ludmila Motoc, Parascovia Petrușca și Ludmila Boboc, care ne-au mărturisit că serviciile sociale dar și asistența medicală care le este oferită de către personalul de la CASMED, le prelungește viața, astfel beneficiind de un nou început. Am aflat că lucrătorii sociali de la CASMED le procură alimente și medicamente, îi ajută pe lângă casă, le pregătesc mâncare și, cel mai important – le sunt alături cel puțin de două ori pe săptămână. Oricât de dificilă este munca pe care o face zilnic, lucrătorul social CASMED, Svetlana Banaru, crede că bătrânii sunt fondul de aur al națiunii și trebuie susținuți să trăiască onorabil: “Îngrijesc 14 persoane în etate, îi ajut în activități ce țin de menaj și gospodărie, aprovizionarea cu apă, le acord sprijin în rezolvarea problemelor administrative și comunale. O fac cu multă plăcere și atitudine, iar în țară voi rămâne căci vreau să am un rost pe pămîntul pe care m-am născut”.
Momentan, vârstnicii din zeci de sate din nordul țării au parte de asistență medicală și socială la domiciliu oferită de adevărați profesioniști, angajați ai Asociației Obștești ”CASMED” din orașul Bălți. Implementarea acestei idei a fost posibilă datorită suportului generos oferit de către Fundația Elvețiană HEKS și Crucea Roșie din Elveția. Cât de actuale sunt serviciile medico-sociale pentru Moldova și care sunt avantajele acestor servicii pentru persoanele care necesită astfel de îngrijire ne-am interesat de la Natalia Postolachi, director executiv al Asociației ”CASMED”.
Potrivit Nataliei Postolachi există anumiți factori ce dictează necesitatea dezvoltării în continuare a seviciilor medico-sociale la domiciliu: “Importanța acestor servicii este legată de fenomenul îmbătrânirii populației și migrarea masivă a tinerilor în alte state, un proces cu care se confruntă și alte țări. Însă e bine să conștientizăm că dezvoltarea acestor servicii în fiecare comunitate de la noi din țară va oferi, pe bune, suportul real de care astăzi are nevoie o persoană în etate și, cu certitudine, Asociația ”CASMED” va susține în continuare autoritățile locale care vor să dezvolte astfel de servicii în localitatea lor. În acest an activitatea noastră s-a extins încă în două raioane. Este vorba de raionul Telenești și Ungheni, astfel suntem prezenți în 47 de localități din 12 raioane din nordul țării. Activitatea noastră în aceste localități se bazează pe principii de colaborare cu autoritatea publică locală, care în calitate de partener de implementare trebuie să respecte anumite cerințe, acestea fiind: co-finanțarea serviciilor sociale cu 30%, oferirea de suport în identificarea beneficiarilor, lucrătorilor sociali și medicali, un local pe care să-l pună la dispoziție pentru instalarea mașinilor de spălat. Experiența noastră deja arată că avem foarte mulți primari care au conștientizat că serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt imperative. Chiar dacă în unele localități, prin intermediul direcțiilor de asistență socială și a Centrelor medicilor de familie, sunt acoperite o parte din cereri, CASMED vine cu suport adițional în satisfacerea nevoilor de îngrijiri medicale sau sociale, mai ales acolo unde nu există acoperire suficientă. Plus la aceasta serviciile noastre au o abordare integrată, pe aspecte medicale și sociale”.
De la începutul anului 2018 de serviciile Asociației Obștești ”CASMED” au beneficiat circa 1500 de vârstnici și persoane cu dizabilități aflate în dificultate.
Autor: Galina Alcaz