„M-a primit cu bucurie și cu brațele deschise…”
| 17.06.2019În satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni trăiește o mamă singuratică a cărei ușă este rar deschisă de către ai săi 3 copii.
Dna Maria este o bătrână de 78 de ani care și-a dedicat viața muncii în colhoz și creșterii familiei. În prezent unul din cei trei copii este nevoit să-și câștige bucata de pâine departe de plaiul natal, iar ceilalți doi, deși locuiesc în aceiași localitate cu mama, rar vin să o vadă pe bătrână și să o ajute cu treburile casei.
Împărțirea averii a stârnit o ceartă între copii și dna Maria, ceea ce i-a determinat să calce din ce în ce mai rar pragul casei părintești. Astăzi, acest lucru o întristează mult. Bătrâna suferă și le duce dorul: „Mă doare sufletul, mă chinuie dorul”.
Primăria satului Fundurii Vechi i-a prezentat Dnei Maria posibilitatea de a deveni beneficiar al îngrijirilor sociale la domiciliu CASMED. „Îmi amintesc cu drag de momentul întâlnirii, mătușa m-a primit cu bucurie și cu brațele deschise” susține Agafia Poiana, lucrătorul social CASMED.
În calitate de beneficiar al îngrijirilor sociale la domiciliu, dna Maria se bucură de suport în activitățile de îngrijire personală, ajutor în îndeplinirea sarcinilor menajere de bază, sprijin de supraveghere și îndrumare precum și de susținere și ajutor în socializare.
„O ajut să facă baie, îi pieptăn părul, asigur curățenia în casă și gospodărie, prepar hrana, spăl rufele, îi procur alimente și alte produse de care are nevoie, achit facturile și o ajut să se deplaseze prin casă și curte.
Încă de la început, am insistat să facă o vizită la medic, la sfatul căruia, mătușa a urmat un set de gimnastică de mobilizare a mâinilor, ce au îmbunătățit mult capacitatea ei de a ține pixul în mănă și de a se mișca cu mai multă încredere prin locuință. Pentru îmbunătățirea mobilității mâinilor, dna Maria a făcut zilnic exercițiul următor: punea câte un grăunte de păpușoi într-o sticlă de plastic. La început îi era destul de greu, dar cu timpul rezultatul s-a făcut vizibil – bunicuța noastră poate să se iscălească.
De asemenea, am solicitat sprijin de la centrul social din sat și am reușit să obținem să-i fie asigurată pentru o vreme hrana zilnică.”
Un alt rezultat pe care lucrătorul social CASMED a reușit să-l obțină este îmbunătățirea condițiilor de trai în casa dnei Maria. Împreună cu fiica mătușii, înaintea Sărbătorilor de Paști, au dat cu var prin casă, au făcut curățenie generală, au pus perdele. La început mătușa se cam opunea ideii, dar acum se bucură de curățenie, de comunicare – este dorită de vorbă și face glume din ce în ce mai des.
„Eu la rândul meu mă bucur că o pot ajuta pe mătușa Maria, că prin ceea ce fac îi pot trezi sentimentul de fericire și că datorită vizitelor mele ea nu se mai simte atât de singură”, povestește Agafia Poiană.