Festivalul Bunica & Bunelul Fest 2019, Ediția a III-a
| 13.09.2019Duminică, 8 septembrie 2019, orașul Bălți a adunat sute de bunici și bunicuțe care au venit să-și sărbătorească frumoasa vârstă în cadrul Festivalului Bunica&Bunelul Fest 2019, Ediția a III-a.
Organizat despre și pentru oameni, evenimentul și-a propus să ofere culoare vieţii după 50+, să onoreze experiența de viață a seniorilor, inclusiv să promoveze îmbătrînirea activă și pozitivă şi să încurajeze persoanele în etate să rămână activi social.
Timp de o zi, Festivalul Bunica&Bunelul Fest 2019 a devenit gazdă pentru iubitorii de muzică, dans, tradiții și voie bună, oferind un program variat pentru cei peste 1000 de participanți, invitaţişi vizitatori (grupuri de seniori, adulți, copii și părinți, colective artistice, meșteri populari, agenți economici, locuitori şi oaspeţi ai municipiului Bălţi ș.a).
În acest an, bunicuţele şi bunicii au fost provocați să participe la diverse activități menite să consolideze legătura între generații și să promoveze creativitatea și imaginea pozitivă a vârstei a treia. Astfel, bunicii au concurat pentru titlul de cel mai bun stilist – bunic în cadrul concursului „Bunicii împletesc cosițe”. 9 perechi de concurenți au luptat pentru titlurile de Miss și Mister Bunica&Bunelul FEST 2019, iar alte 9 cupluri au ieșit pe scenă pentru a-și declara dragostea pentru a doua jumătate în cadrul unei probe cu același generic.
„Înainte de concurs nu am avut emoții, pentru că nu aveam timp de ele.Chiar până în ultimul moment nu știam ce voi zice, dar am hotărât că voi spune ce inima îmi șoptește. Soțul meu s-a simțit mândru și fericit că a ieșit pe scenă. Acest moment ne-a sensibilizat pe ambii, chiar ne-au apărut și lacrimi”, menționează Galina Spătaru, participantă din cadrul Grupului de seniori „Speranța” din satul Viișoara, r. Edineț.
Cei mai ingenioşi seniori au participat la parada costumelor Eco, impresionând publicul cu ţinute inedite, pe care le-au confecţionat din materiale ecologice sau reciclabile.
Ca și la edițiile precedente, vizitatorii festivalului au avut ocazia să practice îndeletniciri din străbuni ca împletitul lucrărilor din fibre vegetale (paie, pănuși), țesutul covorului moldovenesc, sculptatul în lemn și lut, etc.Atelierele unde s-a pictat pe torbițe, s-au împletit coronițe din flori vii, s-au preparat deserturi sănătoase şi s-au confectionat bijuterii din mărgele și argilă polimerică, au fost pe placul vizitatorilor de diferite vârste.
De asemenea, oaspeții evenimentului au putut admira, dar și procura lucrări de artizanat și produse naturiste de la meșteri populari și agenți economici autohtoni.
„Sunt participant al festivalului încă de la prima ediție, din anul 2017,unde am prezentat publicului articole din blană și piele naturală. Datorită acestui festival am fost invitat să particip și la alte evenimente sau expoziții organizate în țară,chiar și la noi în oraș lucrările mele au devenit cunoscute în rândul cumparătorilor”, susține Nacladî Mihail, artizan din mun. Bălți.
Atmosfera de sărbătoare a festivalului a fost completată de melodiile formației AKORD și a irepetabilei interprete Olga Ciolacu, care i-au bucurat pe toți cei prezenți cu piese de suflet și i-au incitat la dans.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească,,CASMED” cu suportul partenerilor: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, „Draexlmaier” ICS, SRL „NOUCONST”, BC „Mobiasbanca OTP Group” S.A. și SRL „Beermaster Brewery”.Parteneri media: Postul de televiziune „BTV”, Ziarul SP și Portalul de știri Nord News.